Kaster sig ud i forsøg: Arbejder fire dage om ugen, men tjener det samme som før

Advokaten Lotte Bliddal og hendes otte ansatte har brugt et år på at forberede sig, og nu kaster de sig ud i et forsøg på at arbejde en dag mindre om ugen og samtidigt nå det samme arbejde og derfor få den samme løn.

4:14
- Der er så mange trælse historier med folk der brænder sammen, når de er 30. Det er bare for tidligt, siger Lotte Bliddal, der nu sætter arbejdstiden ned og effektiviteten op.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Hvad ville du sige til det, hvis din chef tilbød dig at arbejde fire dage om ugen til den samme løn?

Hos advokatfirmaet Advokathuset Bliddal i Videbæk kender chefen Lotte Bliddal svaret. Hun og de øvrige otte ansatte i firmaet har nemlig allerede truffet beslutningen, og kaster sig nu ud i et forsøg.

- Jeg tror, det hører fremtiden til.

Forsøget begynder på fredag, og på kontoret vil de arbejde fire dage i stedet for fem. De vil nå den samme mængde arbejde eller mere på mindre tid, og de vil derfor også gøre det uden at gå ned i løn. 

Derfor bliver fredag fremover til en fridag, og arbejdsugen lander på 30 timer. 

- Jeg tror på, at virksomheden vinder med det, siger indehaver Lotte Bliddal.

Indehaveren har selv sat sig ind i litteraturen og forskningen bag andres forsøg med en kortere arbejdsuge, og hun siger, at de tiltag som advokatfirmaet kaster sig ud i har bund i forskning og andres erfaringer. 

Hun vil forsøge at gøre op med et alt for travlt arbejdsliv, der giver stress og udbrændte medarbejdere, siger hun. 

- Hvis vi er mere effektive og kan lave det samme, vi gjorde på fem dage, på fire dage, så vinder alle. Folk får fri en ekstra dag til at nå de ting, som de ikke kan nå i dagligdagen. 

Men kan man virkelig nå det samme?

- Det påstår forskningen jo. Australsk forskning viser, at fem dage af fem timer om ugen, er det, hjernen kan kapere, hvis vi snakker effektivt arbejde. Så er det jo skørt, at man er på arbejde otte timer om dagen.

- I stedet for at kører fem gange fem, som vi plejer, så kører vi med fire dage. Det giver 20 procent mere fri, og så er det mit håb og medarbejdernes håb, at det kan give noget på bundlinjen. 

Men skal medarbejderne så ikke bare løbe hurtigere de fire dage?

- Selvfølgelig skal de løbe hurtigere. Men de får så også den ekstra fridag. 

Bliver man ikke stresset af det?

- Ikke ifølge forskningen. Der bliver man faktisk det modsatte, og det håber jeg, at vi også gør her, siger Lotte Bliddal.

Den nye arbejdsform er ikke bare noget, advokathuset kaster sig ud i fra den ene dag til den anden. De har brugt et års tid på at forberede sig på ændringen. 

Det bliver ikke alle fredage, de holder fri. Efter planen går cirka en fredag om måneden til noget, de kalder en 'innovationsfredag'. Her skal de ordne nogle af alle de andre ting, som også skal klares på et advokatkontor. For eksempel opdateringer og vedligehold af it-systemer.  

Effektivt arbejde

Når hun tror på, det kan lykkes, at nå mere på mindre tid, er det fordi de ni ansatte på kontoret også samtidigt ændrer markant på måden, de arbejder på.

De inddeler fremover dagen i forskellige moduler.

Fra klokken 8 til klokken 11 må man for eksempel ikke forstyrre hinanden, og folk arbejder med høreværn på, så de kan være fuldt koncentrerede om at få opgaverne fra hånden.

Hvis nogen ringer, får man en seddel og kan ringe tilbage, medmindre det er noget, der ikke kan vente.

Tidsrummet bliver også delt efter en tidsmodel, der hedder 'Pomodoro', hvor de arbejder i 25 minutters intervaller med korte pauser imellem. Også noget, der ifølge forskningen skulle effektivisere arbejdet.

- Hver gang man bliver forstyrret, tager det femten minutter at komme tilbage og blive effektiv. Det kan være svært at stoppe alle de vaner, der forstyrrer. Men det arbejder vi på, siger Lotte Bliddal.

Hun fortæller, at de nu på kontoret også har bestemte tidspunkter af dagen, hvor man læser mails. I stedet for løbende at kigge på indbakken og blive forstyrret.

Ansat: Jeg tror, det bliver megagodt

Randi Jensen har arbejdet i firmaet i snart 18 år. Hun er juridisk elitesekretær, og hun glæder sig til at prøve en ny arbejdsform.

- Vi ser alle sammen frem til det. Vi har forberedt os det sidste års tid med at få optimeret vores systemer. Vi har forberedt skabeloner og vores EDB, og vi har undersøgt mange ting, fortæller hun.

- Jeg tror, det bliver megagodt. Vi har mulighed for at arbejde mere koncentreret med de nye arbejdsmetoder de fire dage, hvor vi er. Når vi er her, er vi meget sagsorienterede og arbejder koncentreret for kunderne. Det gør, man får et meget bedre flow.

De fleste ting har de allerede forberedt og arbejdet på igennem nogen tid. Medarbejderne har læst sig igennem den samme forskning som chefen.

Det er et fælles projekt, forklarer Randi Jensen. 

Randi Jensen glæder sig til at blive en del af forsøget.
Randi Jensen glæder sig til at blive en del af forsøget.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Randi Jensen ser frem til, at komme rigtigt i gang, og så ser hun frem til den ekstra ugentlige fridag begynder at kunne mærkes i privatlivet.

- Vi er nogle, der har mindre børn, og jeg tror da, at det kommer til at gøre, at man bedre kan komme hjem og slappe af. Det kan også være, det giver overskud til at tage nogle kurser.

- Når man er på kontoret, er der nogle klare forventninger til, hvad vi skal hver især. Så jeg tror, det bliver dejligt at gå på weekend om torsdagen og sige, nu har jeg egentlig nået det, jeg skal.

Du tænker ikke, det bliver stressende?

- Arbejdet med pomodoro giver faktisk overraskende meget. Selv om det måske lyder sjovt, så når man bare virkelig meget, fordi man er megakoncentreret.

- Vi er blevet meget mere effektive. Vi har kørt med det i et stykke tid, og vi kan se på registreringen på sagerne, at vi er bedre med, end vi har været før. Så vi har allerede leget med det, og det er bare gået rigtig godt, slutter hun.