Lailah står alene med regning, når tyve tømmer hendes butik - nu vil politiker have ministeren råbt op

Lailah Andersen har store problemer med butikstyve i hendes ubemandede butik. Nu skrider en lokal politiker til handling.

Lailah Andersen har sin daglige gang i butikken i Troldhede, men slår også vejen forbi den ubemandede butik i en time om dagen.
Lailah Andersen har sin daglige gang i butikken i Troldhede, men slår også vejen forbi den ubemandede butik i en time om dagen.
Foto: Privatfoto

Torsdag kunne TV MIDTVEST fortælle, at tyve er ligeglade med at blive opdaget i Lailah Andersens ubemandede butik Let-Køb 24/7 i Fjelstervang.

Selvom kunderne skal logge ind med telefonnummer og MitID, kommer tyvene igen og igen og rapser i Lailah Andersens butik. Det har nu fået Henrik Hammelsvang, der er lokal politiker for Venstre i Ringkøbing-Skjern Kommune, til at reagere. 

Han har sendt Lailah Andersens udfordringer med butikstyveri videre til sine kollegaer på Christiansborg. Håbet er at få råbt justitsministeren op. 

- Det er rystende. Vi ved præcis, hvem tyvene er, men alligevel sker det, siger han.

I dag lyder en bødestraf for butikstyveri typisk på det dobbelte af det stjålnes værdi - dog mindst 500 kroner. Men problemet er ifølge Henrik Hammelsvang, at de bøder går til statskassen, mens Lailah Andersens ingenting får for sine stjålne varer. 

-  Når det er så skråsikkert, at man både har deres identitet, og der er overvågning på, bliver jeg provokeret over, at man ikke kan hjælpe Lailah Andersen bedre, siger Henrik Hammelsvang (V).

Glad for fokus på området 

Lailah Andersen er glad for, at Henrik Hammelsvang har sendt problematikken videre til sine kollegaer i Folketinget. 

- Det er dejligt, at der er nogen, der vil tage det op. Jo flere der råber op ligesom Henrik, jo mere bliver vi hørt, siger hun.

Hun håber, der kommer højere straffe og større konsekvenser for butikstyveri. For hvis Lailah Andersen vil have sine penge tilbage for de stjålne varer, skal hun, som det er i dag, selv gå videre med sagen, og det kan være en lang og besværlig proces.  

- Jeg kan vælge at sende sagen til inkasso. På et tidspunkt kan den så ende i fogedretten. Så sidder jeg i nakken af dem de næste 10 år, indtil de kan betale noget tilbage, forklarede hun torsdag og pointerede:

- Den eneste tilfredsstillelse, jeg har, er, at jeg kan gøre deres liv surt i 10 år.

Hun oplever dog, at tyvene som regel er ligeglade, selvom det kan ende med en plet på deres straffeattest og også bøder.

Lailah Andersen er langt fra alene

Lailah Andersens er langt fra alene om at opleve problemer med butikstyveri. Brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd fortæller, at der er sket en stigning i butikstyveri.

- Det er sket enorme stigninger helt generelt, og det er et af vores største problemer, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør ved De samvirkende Købmænd.

Organisationen mener, at butiksejerne burde være beskyttet bedre økonomisk i forbindelse med tyveri. De mener også, at det er problematisk, at pengene skal findes i købmandens egen lomme, ved investeringer i butikken, eller ved at priserne i butikken bliver nødt til at blive sat op. 

- Justitsmisteren er ved at ved at kigge på det, men selvom man er ved at gøre noget, skal man også erkende, at der fortsat er en stigning. Der skal endnu mere til, siger Jannick Nytoft.

De Samvirkende Købmænd mener derfor, at der et behov for en kombination af forebyggelse og konsekvens, hvor højere bøder, øget politiindsats og mere fokus på gentagne tyverier er afgørende.