Ligger midt i naturen: Ejere har kæmpet for at bevare særlige træhytter i årtier
Værnhytterne ved Ringkøbing Fjord har i årtier været truede. Nu er der dog ro på igen.
På værnengene i bunden af Ringkøbing Fjord ligger der nogle bemærkelsesværdige små træhytter. Og der har de ligget i mange årtier efterhånden.
Det hele startede, da slusen i Hvide Sande i 1931 fik styr på vandet i Ringkøbing Fjord, hvilket gav plads til jægerne. Jægerne kom langvejs fra, og de ville gerne sove i klitterne. Derfor byggede de små skjul af papkasser og andre materialer, de havde adgang til.
Med tiden blev det til træhytter, hvor de ældste er fra 1930’erne og de yngste fra 1970’erne. Og der er stadig gang i hytterne, på trods af at der hverken er strøm eller vand.
- Det er mit fristed det her, siger Peder Mathisen, der er formand for Værnhytterne, som de hedder.
Han vurderer, at ejerne i dag består af cirka 50 procent jægere. Resten kommer for at nyde naturen, man finder i området, der ligger tæt på et fredet fuglereservat.
Nedrivningstruede hytter
Men selvom ejerne er glade for deres hytter, så har de flere gange været tæt på at skulle rives ned.
Allerede i 1972 blev der afsagt en fredningskendelse, der sagde, at hytterne skulle væk. De næste 20 år brugte ejerne på lobbyarbejde for at bevare hytterne, og som årene gik opstod der en hel kultur omkring de umage træhytter.
- Vi ville bevare hytterne, vi kunne ikke se nogen ide med, hvorfor de skulle fjernes, siger Peder Mathisen.
I 1995 kom der en ny kendelse, der skulle bevare hytterne. De blev ikke fredet, men det blev slået fast, at hytterne i området fra tålte, hvis bare de blev bevaret, som de var. Også Naturklagenævnet vedtog, de måtte blive.
Må gerne renoveres indeni
I 2004 kom der endnu en afgørelse, der slog fast, at de specielle hytter måtte blive, så længe de blev ved med at se ud, som de gjorde i 1995. Det vil sige, at der ikke må ændres på udseende eller materialer, men at man gerne må renovere indeni.
Men en renovering kan ikke ændre på, at livet i hytterne er simpelt. Der er nemlig hverken strøm eller vand indlagt. Vandet skal hentes, hvor kreaturerne i området får vand, og strømmen kommer fra batterier.
Det ændrer dog ikke på, at ejerne mest af alt er lettede over at kunne beholde deres gamle jægerhytter.
- Det var en befrielse, at vi må være her, men det forpligter også. Regelsættet må ikke overtrædes, slår Peder Mathisen fast.