Livreddersæsonen er slut: Så mange blev reddet ved Vesterhavet
Usædvanligt mange af livreddernes aktioner indebar livsfare i år.
Det har været en enestående sæson for livredderne ved Trygfondens Kystlivreddertårne i år.
Enestående travl, og også en sæson, hvor flere er omkommet ved de vestjyske strande.
Onsdag sluttede sæsonen for livredderne, som har pakket sammen for i år. Status på sæsonen viser, at usædvanligt mange har været i livsfare i år.
Færre på stranden - flere i livsfare
Når livredderne går i aktion kan det både handle om reel livsfare, men også om andre skader og udfordringer på stranden, som eksempelvis at hjælpe badegæster efter et ubehageligt møde med en brandmand.
Dem er der dog en del flere af. Ved vestjyske strande har de udgjort 130 tilfælde, mens 958 af landets i alt 49.028 indsatser, som livreddere fra Trygfonden Kystlivredning har gennemført, har været såkaldte "almindelige førstehjælpsaktioner." .
Det er et tegn på, at færre har besøgt stranden, siger kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning til Ritzau.
- De almindelige førstehjælpsindsatser, som for eksempel at hjælpe badegæster med snitsår i foden eller behandle skader efter møde med en brandmand, er samtidig halveret i forhold til en gennemsnitlig sommer. Det er en klar indikation på, at der har været langt færre mennesker på strandene i år, lyder det fra Anders Myrhøj.
28 af de 49.028 indsatser involverede personer i livsfare.
Det er mange sammenlignet med tidligere sæsoner, skriver Trygfonden selv i en pressemeddelelse.
- Det er samme antal aktioner, som vi normalt ser på en sæson med langt flere badedage, udtaler kystlivredningschef Anders Myrhøj til Ritzau.
Flere omkomne ved Vesterhavet
Badesæsonen har ved strandene langs vestkysten - hvor TrygFonden har livreddertårne - indeholdt 11 livreddende aktioner.
Fire personer er indenfor den seneste måned omkommet ved Vesterhavet, og flere af dem var tyske turister.
Den usædvanlige sæson har blandt andet betydet, at Ringkøbing-Skjern Kommune indkaldte turist-aktører til møde om mulige forbedringer af information om badning i Vesterhavet, mens ulykkerne fik udvalgsformanden for Natur, Miljø og Klima i Holstebro Kommune til at foreslå et livreddertårn ved stranden i Thorsminde.
Skyldes kraftig vind
Ifølge kystlivredningschefen er vinden hovedårsag til de mange livsfarlige situationer.
- Vinden skal man altid være opmærksom på, når man bader. Du kan hurtigt drive et godt stykke ud fra kysten i fralandsvind, og det kræver mange kræfter at svømme tilbage til land. Omvendt aktiverer pålandsvind revlehuller, hvor du kan blive fanget i den udadgående strøm, siger Anders Myrhøj til Ritzau og tilføjer:
- Men jeg kan ikke huske en sæson, hvor vinden har været så markant, som den har været i år. Der har desværre også være flere drukneulykker – tilsyneladende på grund af revlehuller – på nogle af de strande, hvor der ikke er livreddere, siger Anders Myrhøj.