På jagt efter millioner i Tarm: Skal puste nyt liv i gamle stationsbygninger

Der skal være møbelmuseum, forsamlingshus, kontor og mødelokale i de gamle stationsbygninger i Tarm. 10 millioner kroner skal der til.

2:06
Den gamle stationsbygning skal igen emme af liv, hvis der bliver samlet de nødvendige millioner ind.

En gruppe lokale ildsjæle i Tarm er godt i gang med at indsamle de ti millioner, de skal bruge på at sætte byens gamle og slidte stationsbygninger i stand.

Senest har Realdania smidt 4,8 millioner i puljen.

- Vi tror på det. Vi har heldigvis fået samlet en del ind af de 10 millioner, men vi skal gerne være fuldt finansieret før vi kan sætte gang i projekterne, og her mangler vi altså cirka 2,5 millioner kroner, siger Janni Kulmback Juhler, der er Formand for Furniture Station i Tarm. 

Men der mangler fortsat et par millioner. Alligevel er foreningen bag projektet allerede langt i forhold til at planlægge stedets fremtidige formål.

- Vi synes, bygningen har så meget historie, og vi vil gerne kombinere den historie med et sted, som skal bruges af borgerne. Planerne er blandt andet, at pakhuset skal bruges som forsamlingshus med et moderne twist. Ikke alt er planlagt, men vi har en masse ideer, smiler formanden. 

Tarm Station blev bygget i 1877. I dag trænger den og det dertilhørende pakhus til en kærlig hånd. 

- Vi har fået repareret hist og pist, så det ikke vælter ind med vand, som da vi overtog det. Vi er så småt gået i gang med at rive noget af det gamle ned. Og så er vi godt i gang med gulvet, så vi rigtig kan komme i gang med at bygge op igen, når vi er helt klar, siger Janni Kulmback Juhler.

Planerne er at renovere, men også bevare sjælen i de gamle bygninger.
Planerne er at renovere, men også bevare sjælen i de gamle bygninger.

Et stenkast fra stationen lå Tarm Stole og Møbelfabrik, der i 1947 blev købt af FDB Møbler. Fabrikken og stationen har en fælles fortid - og får også en fælles fremtid. 

- Vi bruger nogle af de gamle stole ovre i pakhuset til at lave arrangementer, siger Janni Kulmback Juhler. 

Men ikke nok med det. For ud over at stationsbygningen skal huse mødelokale og kontorfaciliteter, bliver hele overetagen til et lokalt møbelmuseum.

- Der er en stor interesse for de gamle møbler og forskellige designere som har været inde over, siger formanden.

Og det med den gamle historie, er noget der glæder Birger Dam Jensen, der i 51 år arbejdede på FDB Møbler, ligesom hans far gjorde det. 

- Jeg synes det er en god ting at få lavet her i Tarm. Det var jo en fantastisk arbejdsplads og en social enhed for Tarm, siger Birger Dam Jensen. 

Birger Dam Jensen er nærmest født på den gamle møbelfabrik, så han glæder sig over udsigten til, at der nu igen kommer liv i den.
Birger Dam Jensen er nærmest født på den gamle møbelfabrik, så han glæder sig over udsigten til, at der nu igen kommer liv i den.

Og sammenhængskraften er vigtig for en by som Tarm, der siden møbelfabrikken lukkede ned i byen har manglet netop det. 

- Nogle gange kom byen først og nogle gange jernbanen, men sammenhængen er afgørende for byer som Tarm. Men det kræver mange midler at sætte en sådan gammel bygning i stand. Men vi har set det flere steder, at der bliver genoplivet noget, når man renoverer. Men der er både succeshistorier og det modsatte i projekter som det de har gang i i Tarm, siger René Schrøder Christensen, der er Forsknings- og samlingschef ved Danmarks Jernbanemuseum. 

Hvordan det ender i Tarm er endnu uvist, men toget med planer har i hvertfald forladt perronen, og folkene bag tror på, at de kommer i mål. 

- Vi håber jo inden for de næste par måneder, at få svar på de ansøgninger vi har ude, så vi tror på det, siger Janni Kulmback Juhler. 

Realdanias bidrag til projektet er under forudsætning af, at den frivillige forening får de sidste penge i kassen.