Seernes billeder

Unikt billede viser speciel situation i ørnerede

I Klosterheden er en musvågeunge og havørneunge set i samme rede. Ifølge ørneekspert er det meget, meget atypisk.

Billedet er taget 300 meter fra ørnereden, for det er vigtigt, at havørnene ikke bliver forstyrret, understreger naturfotografen Lars Mikkelsen, der har taget billede af de to unger.
Billedet er taget 300 meter fra ørnereden, for det er vigtigt, at havørnene ikke bliver forstyrret, understreger naturfotografen Lars Mikkelsen, der har taget billede af de to unger.
Foto: Lars Mikkelsen

Et usædvanligt og helt unikt billede fra Klosterheden, som ligger midt mellem Struer og Lemvig, er blevet foreviget.

En musvågeunge og en havørneunge er nemlig blevet fotograferet, mens de sidder sammen i en ørnerede. Det er langt fra hverdagskost, fortæller Kim Skelmose, som er leder af projekt Ørn ved Danmarks Ornitologiske Forening.

- Det er ikke normalt. Det er meget, meget atypisk. Det er sgu unikt at få sådan et billede i kikkerten, understreger fugleeksperten.

Ifølge Kim Skelmose har musvågeungen været på en kort visit i ørnereden.

- Jeg formoder simpelthen, at musvågeungen er landet i reden under en kort flyvertur, og jeg tror, den har siddet der i en time eller to, og så er den blevet opfordret af sine forældre til at flyve væk til et mere sikkert sted, forklarer han.

Naturfotografen troede først, at den ene unge var en meget underudviklet havørneunge.
Naturfotografen troede først, at den ene unge var en meget underudviklet havørneunge.
Foto: Lars Mikkelsen

Unge og uvidende

Situationen havde helt sikkert været en anden, hvis fuglene havde været voksne, fortæller Kim Skelmose.

- De er begge unger og nye i verden, så de ved slet ikke, hvem de skal være bange for. Musvågeungen ved ikke, at den skal være bange for havørneunge, og havørneungen gør ikke noget, fordi den føler sig ikke truet, forklarer fugleeksperten og tilføjer:

- De unge er fredelige og ikke-fjendtlige. Hvis det havde været en voksen havørn, så ville jeg formode, at den havde sat kløerne i musvågeungen, eller også ville musvågeungen få lov at blive siddende, fordi havørnene slet ikke ser den som en trussel.

En voksen havørn fanget tæt på ørnereden.
En voksen havørn fanget tæt på ørnereden.
Foto: Lars Mikkelsen

Troede ungen var underudviklet

Det var naturfotografen Lars Mikkelsen fra Hjerm ved Struer, der fangede det usædvanlige syn på sit kamera for nyligt, men først blev han ked af det, da han så sine billeder.

- Først troede jeg, at den ene unge var noget underudviklet, fordi den kun var halvstørrelse af den anden unge. Men jeg sendte billederne til Kim Skelmose, og han sagde, det var en musvågeunge, fortæller naturfotografen og fortsætter:

- Normalt kan jeg sagtens kende en musvåge, men jeg havde ikke i min vildeste fantasi forventet, at en musvågeunge skulle sidde sammen med en havørneunge.

Lars Mikkelsen har også snakket med andre eksperter, der formoder, at musvågeungen er bragt som føde af de voksne havørne.

Ifølge naturfotografen ligger musvågereden kun 700 meter fra ørnereden, så de voksne ørne har muligvis nappet en af musvågeungerne som føde.

- Flere eksperter har fortalt, at det tidligere er set i Sydeuropa, at en musvågeunge bliver fløjet til ørnereden som føde, men så er musvågeunge begyndt at tigge efter mad, og så slår moderinstinktet ind hos de voksne ørne, som så begynder at fodre den, og til sidst har de opfostret både musvågeungen og havørneungen.

De to forskelligartede unger deler ikke længere rede, og det er uvist om musvågeungen selv er fløjet fra reden, eller om den er ædt.

Lars Mikkelsen har delt sit billede med TV MIDTVEST. Det kan du også gøre. Læs mere her.