Birgitte dropper feriedrøm: Gasregningen er femdoblet på et år

Birgitte Dinesen fik sig et chok, da hun modtog sin varmeregning. De højere priser kan mærkes, og det betyder nye vaner for at spare alle steder, hvor det er muligt.

2:45
Med en inflation på over otte procent er danskernes penge mærkbart mindre værd. For Birgitte Dinesen har det fået konsekvenser for hendes måde at leve på.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Det kommer næppe bag på nogen, at priserne er på himmelflugt.

Inflationen er den højeste i knap 40 år, og det kan mærkes. Især opvarmning er blevet dyrere for de cirka 34.000 husstande, der fyrer med gas i Midt- og Vestjylland.

Én af dem er Birgitte Dinesen i Them. Hendes forsyningsselskab har hævet prisen på gas, og hun troede ikke sine egne øjne, da hun forleden fik en regning for det seneste års forbrug.

- Jeg er dybt chokeret. Jeg synes, at det er skræmmende, at priserne er steget så meget som de er. Jeg har ikke nogle steder mere, hvor jeg kan spare, siger hun.

Til venstre ses Birgitte Dinesens gasregning for 2021. Til højre er regningen for samme periode i år.
Til venstre ses Birgitte Dinesens gasregning for 2021. Til højre er regningen for samme periode i år.
Foto: Privatfoto

Hver krone skal vendes

Birgitte Dinesen undrede sig over, om hun virkelig havde brugt så meget ekstra varme, men forbruget er næsten det samme.

Det er beløbet på de to regninger dog ikke.

Gasregningen er således steget fra cirka 5.500 kroner til cirka 26.500 kroner for samme periode med et års mellemrum.

- Det er seriøst mærkbart. Jeg er ikke højtlønnet. Det sted man kan spare her og nu, det er ferie. Det tager jeg ikke på. Så er der mad. Jeg er uddannet kok, så jeg ved godt, hvordan man får det bedste ud af ingenting. Jeg er mega glad for, at jeg har en lille køkkenhave, som jeg kan gå og hive nogle grøntsager op af, siger Birgitte Dinesen.

Derudover har hun også droppet at handle økologisk, for pengene er der simpelthen ikke til det. I stedet handler det nu om at få det optimale ud af hver en krone.

- Tænke madspild. Genbrug. Bare stoppe forbruget, fortæller hun.

0:16
Den økologiske mælk har tidligere været et naturligt valg for Birgitte Dinesen. Det er den ikke længere.

En historisk udfordring

Hos Birgitte Dinesens gasudbyder, Andel Energi, ærgrer de sig over at sende de enorme regninger til kunderne, men verdenssituationen gør, at det ikke kan være anderledes.

- Ruslands krig i Ukraine har skabt stor usikkerhed om forsyningssituationen. Det presser prisen op, og vi ved, at det er en svær situation for vores naturgaskunder. Vi rådgiver, så godt vi kan, men de regninger, vi udsender, afspejler markedsforholdene og er derfor usædvanligt høje, skriver Andel Energi i et skriftligt svar.

Også hos Forbrugerrådet Tænk holder de skarpt øje med den historisk høje inflation.

- Vi ser det som et meget stort problem. Vi snakker virkelig folk, der bliver berørt på privatøkonomien, fortæller Morten Bruun Pedersen, der er cheføkonom hos Forbrugerrådet TÆNK.

Derfor opfordrer han også til, at danskerne gør som Birgitte Dinesen og sparer de steder, hvor det giver mening.

Lige nu kan Birgitte Dinesen holde varmen, men til vinter er sagen en anden. Derfor prøver hun at finde en løsning, så hun ikke får endnu en regning, som den hun netop har modtaget.

Blandt andet har hun indhentet flere tilbud på en varmepumpe og jordvarme. Men hun påpeger, at det kræver, at hun har en bank bag sig, der er med på den. Og sådan ser det desværre ikke ud, fortæller hun.

- Så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, siger hun.

- Med de her priser har jeg i hvert fald ikke råd til at varme huset, det er helt sikkert.