Dyrt dilemma: Det koster kassen at gøre kirkerne grønne
Det bliver en dyr omgang for Folkekirken at hoppe med på den grønne omstilling. Derfor efterlyser kirken nu hjælp fra politisk side.
Godt og vel 40 millioner kroner alene i Skive Kommune.
Det er, hvad det ville koste, hvis man skulle skifte middelalderkirkernes oliefyr ud med en grønnere løsning.
Men Folkekirkens Fællesfond har givet en bevilling på 18,7 millioner kroner, som over fire år skal hjælpe folkekirken til at bidrage til den grønne omstilling i Danmark.
Derfor håber provst Susan Aaen fra Salling Provsti, at hun mandag kan råbe politikerne lidt op.
Sammen med Betty Grønne Ahrenfeldt fra Skive provsti skal hun mødes med socialdemokratiets klima- og energiordfører Anne Paulin ved Grønning kirke.
- Formålet er at minde regeringen og staten om, at når man snakker grøn omstilling, så har man altså også omkring 2000 middelalderkirker, der er blandt de ældste bygninger i Danmark, der også skal tænkes med, fortæller Susan Aaen.
Det er dog ikke, fordi hun vil bede ordføreren om en check på 40 millioner kroner til Skive Kommunes kirker.
I stedet vil hun oplyse om, hvilke tanker man har gjort sig, i forhold til hvordan kirkerne kan blive grønnere.
- Vi skal gå fra 'plejer' til ' vi kunne også godt'. Hver kirke behøver jo ikke den fulde pakke. Vi har nogle kirker, der stort set ikke bruges, så her skal vi finde nogle kloge og økonomisk ansvarlige løsninger, forklarer Susan Aaen.
Transportable kirker
Løsninger som Anne Paulin (S) er spændt på at høre om.
Hun har selv indkaldt til mødet efter snakke med byrådsmedlem Peder Christensen (S).
Og forud for mødet, siger hun:
- Hele vores samfund er i gang med en grøn omstilling, og det gælder også for Folkekirken. Derfor ser jeg frem til at høre mere om, hvordan kirkerne i Salling og Skive Provstier arbejder med grøn omstilling, og hvad provsterne oplever som udfordringer.
Provsten anslår, at omkring halvdelen af Sallings 33 kirker kun bruges én gang om måneden. Derfor giver det ifølge hende ikke meget mening at kaste millioner efter dem.
I stedet kommer hun med et forslag om et lidt alternativt samarbejde de små kirker imellem.
- Man kunne tage kirkernes interiør ud og så få designet nogle transportable møbler. På den måde kan man gøre kirkerne klar efter behov. Nogle kirkegårde gør det allerede med maskiner, de deles om efter behov. Måske kunne man lade sig inspirere, siger Susan Aaen.
Udover de transportable møbler skulle varmekilden så også være transportabel.
- Og så skulle man fjerne de oliefyr, der er derude nu.
Mens tanken om energivenlige varmepumper er noget, som flere provstier tænker i, så er det en tanke, der skaber nye udfordringer.
Kirker ikke museer
For de danske kirker er underlagt Nationalmuseet. Det betyder, at der er nogle meget specifikke krav til, hvordan en grøn omstilling skal udføres.
- Det kan være det, der standser det. Nationalmuseet tænker kirkerne lidt som museer, men det er brugsbygninger, så vi håber på et lidt nyt perspektiv, hvis vi skal klare en grøn omstilling, fortæller Susan Aaen.
Hvad der skal gøres, hvordan det gøres bedst, og hvad det hele kommer til at koste, det bliver man klogere på i Skive Kommune hen mod efteråret.
Her påbegynder man en 'energiscreening' af alle bygningerne i provstierne, så man på den baggrund kan komme med anbefalinger til hvilke investeringer, der kan foretages.
- På den måde finder vi også ud af, hvad der ligger lige for, og hvad der skal løses på længere sigt. Det handler i store træk om at skabe et overblik over økonomien, fortæller Susan Aaen.
Når anbefalingerne foreligger, håber hun, at Regeringen og Folketinget vil stå klar med en hjælpende hånd til at få kirkerne med i den grønne omstilling.