Enorme mængder madspild hvert år: - Vi forsøger hele tiden at optimere

Nye tal fra Miljøstyrelsen viser, at 814.000 ton spiselige fødevarer ender som madspild hvert år. Hos Thise Mejeri forsøger de hele tiden at begrænse deres spild.

2:48
Fødevarebranchen er den største synder, når det gælder madspil. Mejerierne topper, stærkt forfulgt af blandt andre kartoffelavlere
Foto: Alexandra Lund Lysgaard, TV MIDTVEST

Skraldespanden bliver endestation for alt for mange fødevarer. Det er konklusionen efter at Miljøstyrelsen har undersøgt, hvor meget madspild der er hvert år i Danmark.

- Madspild giver ingen mening. Og da slet ikke spild af mad i en branche, hvor man lever af at producere og sælge mad. Men vi ved også, at indsigt i mængder og tal har en positiv effekt. Så jeg håber, at hele Danmark vil følge tallene med interesse, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S) i en pressemeddelelse. 

Det er første gang, at der er lavet udspecificerede tal for, hvor meget madspild der er i hele fødevareforsyningskæden.

Forsøger hele tiden at mindske spild

Hos Thise Mejeri er de meget bevidste om, at der er madspild, når mælken kommer ind og skal igennem hele systemet. Men de seneste år har de gjort meget for, at spilde mindst mulig af maden.

- Spildet opstår primært når anlægget skal vaskes. Vi har de sidste tre år optimeret vores produktion sådan, at selvom vi har rigtig mange produkter, så har gjort sådan, at vi har færre skift og færre skyl. Og dermed mindre spild med spildevandet. Det har vi optimeret med 25 procent de sidste tre år. Det er vi faktisk ret stolte af, forklarer Anne Berg Olsen, som er landbrugsfaglig medarbejder ved Thise Mejeri.

Spildet hos Thise Mejeri sker også de sjældne gange, hvor et produkt bliver tappet forkert. Men her har de lavet en aftale med FødevareBanken, som sørger for, at produkterne stadig kan bruges eller udnyttes på anden vis.

Mængderne af dansk madspild
VærdikædeledVurdering af madspild i ton pr. år, data fra Miljøstyrelsen 2021
Primærproduktion44.000
Fødevareindustri385.000
Detail og engros96.000
Restaurationsbranchen42.000
Husholdninger247.000
I alt814.000

Data er opgjort i 2018/2019. Husholdninger er opgjort i 2017 og forventes opgjort igen i 2022. 

Bedst før, ofte god efter

Det er ikke kun i produktionen men også ude hos forbrugerne, at mange fødevarer går til spilde.

Derfor har Thise Mejeri opfundet et nyt begreb, der skal forsøge at få færre produkter i skraldespanden.

- For et par år siden introducerede vi begrebet 'bedst før, ofte god efter', som er på alle vores kartoner for at signalere, at den datomærkning der er på kartonen, det er sidste salgsdato, men produktet bliver ikke nødvendigvis dårligt, forklarer Anne Berg Olsen.

I stedet skal forbrugeren i højere grad selv dufte og smage på deres mad som har overskredet sidste salgsdato, for at tjekke om maden stadig er, som den skal være. Og sådanne tiltag håber mejeriet at komme med flere af i fremtiden.

- Vi gør hvad vi kan, men vi forsøger hele tiden at gøre det endnu bedre, konkluderer Anne Berg Olsen.

Indstillingen til at mindske madspildet ude hos fødevareproducenterne, er noget af det, som får Miljøministeren til at tro på, at mængden af madspild kan blive mindre i fremtiden. 

- Vi har en særlig position i Danmark, fordi der generelt er åbenhed om spild af mad og en stor vilje fra erhvervslivets side til at gøre en forskel og dele ud af erfaringer. Den åbenhed ser vi ikke i ret mange andre lande, og derfor håber jeg, at vi kan bruge de konkrete tal til at markere os endnu stærkere, siger Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.