Landmand frygter endnu en mælkekrise: Efterlyser reguleringer
Mælkeprisen er på vej op. Nu vil mælkeproducent Rick van Heesch have reguleringer på området for at undgå fremtidige kriser.
Efter en lang og sort periode er det mælkehvide smil kommet frem hos landsdelens mælkebønder. Mælkepriserne er nemlig den højeste i fire år.
Men selvom prisen på mælk er steget med næsten en krone pr. liter på et år, så frygter mælkeproducent Rick van Heesch fra Vridsted, at krisen venter lige om hjørnet.
- Vi går stadigvæk på tæer for at kunne indhente det, vi har tabt i de sidste par år. Man skal altid glæde sig over, når det begynder at gå godt, men man skal også huske at tænke tilbage og lige holde igen, siger han.
Derfor vil han nu have reguleringer på mælkemarkedet, så lignende kriser ikke opstår i fremtiden.
- En løsning kunne være enten, at mejerierne selv fandt en måde at stabilisere mælkemarkedet på, eller også at EU gik ind og sagde til mejerierne: Nu skal vi have stabiliseret det her mælkemarked, så folk ikke skal gå fra hus og hjem, når priserne er lave, siger Rick van Heesch.
Ikke alle vil regulere
Men det er ikke alle, der er enige i, at der i fremtiden skal være flere regler på området.
Landmændenes interesseorganisation, Landbrug og Fødevarer, vil ikke have flere reguleringer, og det samme gælder Landbo Limfjords formand Claus Clausen.
- Jeg tror i hvert fald, at der går et halvt år til halvandet, inden at prisen vil falde. Lige nu forsøger jeg og alle andre at få så stor en produktion ud af mælken som overhovedet muligt, siger han.
Ifølge Claus Clausen så er det mælkeproducenternes eget ansvar at lægge penge til side til magre år.
- Hvis ikke de har lært noget af den krise, vi har været igennem nu, så lærer de aldrig noget, siger han.
Det er især den store fremgang i mælkeprisen i New Zealand, der lige nu giver høje priser i Danmark.
Sammen er vi stærkere
På gården i Vridsted har mælkeproducent Rick van Heesch da heller ikke selv tænkt sig at drosle ned.
- Hvis jeg drosler ned eller lader være med at udvikle min bedrift, hjælper det jo ikke på verdensmarkedssituationen, siger han.
I stedet så håber han på, at producenterne kan nå frem til en fælles løsning om rammerne for mælkeproduktionen i både gode og dårlige tider.
- Det ville være rart at holde toppen nede og bunden oppe. Men det skal vi gøre samlet, siger han.
Landmændene får i øjeblikket omkring 2,70 kr. pr liter mælk. I august måned sidste år var prisen helt nede på 1,86 kr. pr. liter mælk.