Ny fertilitetsforskning slår fast: Mænd er mere end bare en sædprøve

Fertilitetsklinikken i Skive bruger en helt ny strategi, når de skal hjælpe barnløse par med en graviditet. Manden er nu kommet med i centrum.

Peter Humaidan fra Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Skive har i 24 år hjulpet barnløse par med at få opfyldt deres største drøm.
Peter Humaidan fra Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Skive har i 24 år hjulpet barnløse par med at få opfyldt deres største drøm.
Foto: Majbrit Oddershede Pedersen, TV MIDTVEST

I de sidste 24 år har professor Peter Humaidan fra Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet i Skive hjulpet barnløse par med at få opfyldt deres største drøm. Men nu er professoren og hans personale begyndt at tænke på en helt ny måde. Hvor de førhen primært fokuserede på kvinden i processen, er manden nu blevet ligeværdig del af behandlingen. Ny forskning viser nemlig, at mænd ved livsstilsændringer kan forbedre deres sædkvalitet markant og dermed også øge chancerne for, at projekt baby lykkes.

- Førhen var manden, ham der kom om morgenen og afleverede en sædprøve, og så så man egentlig ikke ret meget mere til ham. Nu er manden kommet i centrum, hvor han hører hjemme, fortæller Peter Humaidan.

Ny test kigger ind i sædcellen

Det er de seneste års opsigtsvækkende fertilitetsforskning, der har resulteret i den nye strategi på klinikken. Hvor man førhen analyserede mandens sæd for antal af sædceller og deres aktivitet, så har Peter Humaidan og en lang række internationale forskere nu sammen afprøvet en testmetode. Den gør det muligt at grave et spadestik dybere i mandens sædprøve og kigge på de enkelte sædcellers DNA.

Med testen kan man undersøge, om der er skader i mandens sædceller - også kaldet DNA-brud. Brud som har stor betydning for, om det bliver let at opnå en graviditet eller ej. Er mellem 15 og 20 procent af sædcellerne skadet, kan det give problemer. Er det over 30 procent, så får cellerne rigtig svært ved at befrugte et æg.

- Vi ved nu, at du kan have nok så mange sædceller, men indeholder mange af dem DNA-brud, så kan antallet være lige meget i en fertilitetsproces, fortæller Peter Humaidan.

Manden kan selv påvirke sin sædkvalitet

Heldigvis har Peter Humaidan og hans kollegaer også fundet ud af, at DNA-brud sagtens kan repareres. Ved hjælp af reparationsprocesser andre steder i kroppen kan mænd selv reducere antallet af brud. Ikke ved hjælp af medicin, men ved simple livsstilsændringer.

- DNA-brud sker hver eneste dag overalt i vores krop. Problemet med sædceller er, at de ikke selv kan reparere skaderne. Det skal de have hjælp til, siger Peter Humaidan.

Ting som alkohol, koffein og tobak er nemlig med til at forhøje antallet af DNA-brud i en mands sædproduktion. Så ønsker man som mand at have sæd i absolut topform, så er det nu dokumenteret, at fravalg af eksempelvis alkohol i en periode hjælper.

Også overvægt har negative konsekvenser for mænds sædkvalitet, fortæller Peter Humaidan. Forskning viser, at 10 procents overvægt er lige med 10 procents nedsættelse af fertiliteten hos mænd. Så dyrker man motion og holder sig sund, så øger man kroppens reparationsproces og antallet af ukampdygtige sædceller falder.

Og så spiser de danske mænd alt for meget kød, understreger professoren.

- Vi anbefaler, at mænd spiser mindre kød og skruer op for grønsagerne. En sund livsstil går direkte ind og påvirker din sædkvalitet i en positiv retning, siger han.

Forskningssygeplejerske Alice Toft Mikkelsen forklarer, at fertilitetsbehandling ikke kun skal være målrettet kvinder, men også mænd.
Forskningssygeplejerske Alice Toft Mikkelsen forklarer, at fertilitetsbehandling ikke kun skal være målrettet kvinder, men også mænd.
Foto: Majbrit Oddershede Pedersen, TV MIDTVEST

Fertilitetsbehandling er ikke kun for kvinder

Den nye viden om DNA-brud og måden at reparere dem på har resulteret i, at klinikken i Skive har stablet et nyt stort forskningsprojekt på benene. Her får alle mænd tilbudt den udvidede DNA-testmetode, når de starter i et fertilitetsforløb med deres partner. Bliver der konstateret mange brud, kan de blive en del af et tre måneder langt interventionsprogram, som personalet på klinikken har tilrettelagt.

Forskningssygeplejerske Alice Toft Mikkelsen er sammen med en kollega tovholder på projektet. De udarbejder en personlig guide til hver enkelt deltager med afsæt i mandens svar i et omfattende spørgeskema.

- Ud fra de svar kan vi meget konkret gå ind og anbefale, hvad de skal ændre i deres hverdag. For eksempel at de skal drikke færre sodavand, da de indeholder alt for meget sukker. Ofte anbefaler vi også, at mobilen skal op af lommen. Strålingen er ikke god for sædcellerne, siger hun.

Projektet er stadig i sin startfase, men de 27 mænd, der allerede har lagt deres livsstil om, har været positive, og forskningssygeplejersken oplever ikke kun, at sædkvaliteten forbedres, men også at mændene blomstrer op i forløbet.

- Manden bliver jo en ligeværdig parter. Og det bekræfter os i, at fertilitetsbehandling ikke kun skal være målrettet kvinder, konstaterer Alice Toft Mikkelsen.

Efter de tre måneder i forskningsprojektet bliver mændene undersøgt igen. Når et større antal deltagere har gennemført interventionen, vil folkene bag samle de mange data og udgive resultaterne.

Peter Humaidan tror, at den nye viden og klinikkens øgede fokus på mandens vigtige rolle kommer til at få stor betydning for de mange par, der i fremtiden får brug for hjælp til at stifte familie.

- Mange par vil opleve, at ved simple livsstilsomlægninger kan graviditeten komme helt af sig selv. Sker det ikke, så kommer manden nu med det bedst mulige biologiske materiale til os på klinikken, som vi så kan arbejde med og skabe et godt resultat, siger han.

Klinikken i Skive hjalp sidst år godt 1.200 par med forskellige former for fertilitetsbehandlinger. 

5:09
Explainer: Journalist Anders Toft Bro får også brug for Peter Humaidans hjælp,  når han forsøger at hjælpe de danske mænd med deres sædkvalitet.