Spring ud i haven: Foråret lokker både store, små og ældre i haven
Både i den store have på landet og i den lille kolonihave spirer de første tomatfrø, og der er fuld gang i forårsforberedelserne.
Jill og Rasmus Vig fra Bølling, nord for Skjern, har en 4.000 kvadratmeter stor have. En have, som er lig med samvær med deres tre børn.
- Der er en kæmpe læring i det, men også en stor ro. Der er mange, der kalder det ’havearbejde,’ og selvfølgelig er der opgaver, der er træls, men har man børnene med, er det rigtig hyggeligt. Vi har en landbo-have med farver og knald på. Det er en lyst-have, hvor vi slapper af og kan være sammen om nogle ting, siger Jill Vig.
Hun arbejder på en planteskole, mens hendes mand Rasmus Vig arbejder som anlægsgartner.
- Vi elsker at komme udenfor sammen med ungerne. Haven behøver ikke være trimmet, og der må godt være lidt ukrudt. I en travl hverdag skal man have plads til det hele, siger Rasmus Vig.
Det er en fast tradition, at familien Vig sår tomater den 8. marts.
Også i en kolonihave i Struer er der fuld gang i tomatspirerne. Rie Krabbe har dem i drivhuset.
- Jeg synes, det er så livsbekræftende, at man fra lille bitte før kan få mad. Jeg kan slet ikke forestille mig, at vi ikke gjorde det.
Siden 2006 har hun haft den 440 kvadratmeter store kolonihave sammen med Allan Nørgaard. Hun er 70 år, mens han er 78 år. De bor i deres kolonihave fra påske til efterårsferien.
- Det er måske paradiset på jorden. Måske er det Edens Have, hvis det skal være højt ragende. Men ellers er det et fristed, hvor vi ikke får tiden til at gå, men vi udnytter tiden, siger Allan Nørgaard.
De dyrker alt fra kartofler til jordbær og krydderurter i deres kolonihave. Haven hjemme i Hjerm er de to pensionister begyndt at gøre klar til, hvis der skulle komme en dag, hvor de ikke kan komme i kolonihaven.
- Vi har et lille bed, hvor vi er begyndt at forberede, hvis vi en dag skulle komme i kørestol eller lignede. Så skal vi have et par højbede derhjemme til kartofler og lidt løg. Det kan vi ikke undvære. Men vi har aftalt, at vi beholder kolonihaven, til vi skal bæres væk, siger Allan Nørgaard.