Havørn spottet over Kjeld: Der er god grund til bekymring, mener ørneekspert

En naturfotograf har fanget et billede af en havørn, der svæver tæt over storkereden i Bækmarksbro. Ifølge en ørneekspert er storken og især dens unger et nemt offer for havørnen.

En havørn svæver over Kjelds storkerede på det her billede, som naturfotograf Lars Mikkelsen har taget og sendt til TV MIDTVEST.
En havørn svæver over Kjelds storkerede på det her billede, som naturfotograf Lars Mikkelsen har taget og sendt til TV MIDTVEST.
Foto: Lars Mikkelsen, Hjerm

Naturfotograf Lars Mikkelsen er sikker i sin sag. Det var en havørn, han fangede med sin kameralinse på en regnfuld gråvejrsdag i sidste uge over storkereden ved Bækmarksbro.

Oppe i reden sad storken Kjeld, helt våd af regn, mens havørnen - Nordeuropas største rovfugl - kredsede tæt om den. 

Naturfotografen fra Hjerm nåede lige akkurat at knipse ét skarpt billede af mødet mellem ørnen og storken, inden ørnen kort tid efter fløj videre. 

- Det var ikke noget angreb. Det virkede mere som nysgerrighed, siger Lars Mikkelsen om sin oplevelse af mødet mellem havørnen og storken.

Men havørnen var altså ganske nær ved reden - helt ned til 10 meter derfra, vurderer naturfotografen. Og det har tilsyneladende også irriteret Kjeld, at havørnen fløj så tæt på.

- Da havørnen kom henover, kiggede Kjeld op, brokkede sig og vred hovedet helt af led. Kjeld blev i reden, så han blev ikke skræmt, men han reagerede på det, fortæller Lars Mikkelsen.

Kjeld reagerede på havørnen ved at vride hovedet bagover og "brokke sig" højlydt, fortæller Lars Mikkelsen.
Kjeld reagerede på havørnen ved at vride hovedet bagover og "brokke sig" højlydt, fortæller Lars Mikkelsen.
Foto: Lars Mikkelsen, Hjerm

Lars Mikkelsen har som naturfotograf taget mange billeder af både storken ved Bækmarksbro og et ynglende havørnepar i Klosterheden, men han har aldrig set en havørn så tæt på storkereden.

- Jeg kommer meget i det område, og det er første gang, jeg spotter en havørn der, siger han.

Havørn kan godt lave ballade

Naturfotografen er dog ikke så nervøs for, om storken kunne blive et offer for den store rovfugl.

- Jeg tror bare, det var en overflyvning, siger han og påpeger, at havørnen måske kunne gå hen og blive farlig, hvis Kjeld får unger.

Ifølge en ekspert i ørne er der faktisk grund til at være bekymret for Kjeld og eventuelt kommende unger med en havørn i nærheden

For storken er et potentielt fødeemne for en havørn.

- Sådan en havørn kan godt lave ballade i en storkerede. Den kan godt komme til at snuppe en stork - og især ungerne. Det gør den, hvis den kan komme afsted med det, siger Kim Skelmose, der er leder af Dansk Ornitologisk Forenings Projekt Ørn.

Havørnens føde består normalt af fisk og andre fugle, men den kan også spise større fugle som gæs og ænder. Derfor ville ynglende storke, der ligger på æg eller har unger, også være nemme ofre for havørnene.

- Især ungerne ville ikke volde dem store problemer. Der er god grund til at være bekymret, siger han.

En nyt fænomen i naturen

Der er dog meget, som han og andre fugleeksperter stadig ikke ved om forholdet mellem storke og havørne. For samtidig med, at der er kommet flere storke til Danmark de seneste år, så er bestanden af havørne også vokset betragteligt. 

- Det er en ny ting ude i naturen, at havørnen kan være en potentiel trussel for ynglende storke. Det kan blive til et drama, og det kan også være, at der ingenting sker, siger Kim Skelmose.

Lige nu er der mellem 160-170 ynglende havørnepar i Danmark, så møderne mellem ørne og storke bliver efter alt at dømme mere normale fremover. 

Kim Skelmose håber alligevel, at havørnene vil holde sig fra at gå efter storke som føde.

- Jeg så gerne personligt, at havørnen lod være med at forstyrre vores storke. Fra storkens side er det da lidt øv, det medgiver jeg. Så mange storke har vi ikke. Det kunne vi godt have været foruden.

Lars Mikkelsen fik kun ét billede af havørnen over reden, men han fangede blandt andet også dette billede af Kjeld, der viser hals.
Lars Mikkelsen fik kun ét billede af havørnen over reden, men han fangede blandt andet også dette billede af Kjeld, der viser hals.
Foto: Lars Mikkelsen, Hjerm

Storke-formand: Det er spektakulært

Jess Frederiksen, der er formand for Storkene.dk, er overrasket over, at naturfotografen har spottet en havørn så tæt på Kjelds rede, der netop står ved en landejendom.

For ifølge ham er de fleste havørne menneskesky og vil normalt holde sig væk fra netop storkereder, da storke bygger rede tæt på menneskelig beboelse.

- Det er ret spektakulært, det her. Vi har aldrig oplevet det her i Danmark, siger Jess Frederiksen.

Han mener dog, at Kjeld er en erfaren stork, der vil kunne klare en havørn, hvis det skulle komme dertil. 

- Jeg er ikke rigtig bekymret. Men havørnen er måske også ved at ændre strategi. Naturen rykker sig hele tiden. Den er måske ikke så bange for mennesker mere, så man kan aldrig vide sig sikker.

Det er ikke en mulighed at beskytte storkereden mere ved for eksempel at sætte et net omkring, understreger han.

- Naturen er naturen. Hvis der skulle ske noget, så sker der noget, men der er mange andre risikofaktorer, som er meget mere sandsynlige, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.