Unge i klimastrejke: Det er et kæmpe problem, og det bliver vores problem i fremtiden
Unge verden over strejker i dag for at sætte fokus på klimaet. I Struer trodsede flere hundrede elever regnvejret for at råbe politikerne op.
Unge og gamle fra hele verden dropper i dag skole og arbejde for at sætte fokus på klimaet. Den verdensomspændende klimastrejke nåede fredag formiddag til Struer, hvor 450 elever fra Limfjordskolen var mødt op for at demonstrere.
- Det her er et kæmpe problem, vi står med, og det bliver vores problem i fremtiden, lyder det fra Kristian Gamskjær Jensen, som går i 7.c på Limfjordsskolen.
Unge fra 4. til 9. klasse gik gennem gågaden og op til rådhuset, hvor nogle af eleverne holdt tale. Håbet var at råbe politikerne op.
- Herinde på rådhuset er der en masse politiker, der kan hjælpe med at få det her til de større ledere. I Danmark, men også i resten af verden, siger Kristian Gamskjær Jensen, 7.c på Limfjordsskolen.
Strejken der bredte sig til hele verden
Klimastrejken startede med den 16-årige svenske pige, Greta Thunberg, som strejkede efter Sveriges varmeste sommer.
- Jeg gør det, fordi ingen andre gør det, sagde hun dengang.
Med sin strejke ville hun påvirke debatten og kaste lys over klimaet. Nu har strejken, som kaldes FridaysForFuture, bredt sig til 112 lande verden over. I alt er der arrangeret 1769 strejker i dag, og 32 af dem er i Danmark.
Her i landsdelen bliver der blandt andet strejket i Viborg, Silkeborg, Ringkøbing og Struer.
- Vi prøver at se, om vi kan gøre noget ved miljøet, for mennesker har virkelig ikke passet godt på det, siger Valja Engmark Helligsø, som går i 4.b på Limfjordsskolen.
Tror du, det hjælper, at I står her en fredag i regnvejr i Struer?
- Så viser vi i hvert fald, hvad vi vil gøre for miljøet. Der er ikke nogen anden jord, så vi er nødt til at passe på den, vi har, siger Valja Engmark Helligsø.