Bagerier lukkede på stribe: Nu har storbyagtigt brød indtaget hel egn
Flere surdejsbagerier er poppet op i Thy. Både turister og lokale er sultne efter brødet, lyder det.
En sprødskorpe og en sej krumme.
Patrick Woods ved om nogen, hvordan surdej kan løfte morgenbrødet til nye højder.
- Det dufter som surdejsbrød skal, siger han efter den takkede kniv har delt det nybagte brød i to.
Sammen med Nadja Brund Pedersen har han for nylig fyret op for den store ovn hos surdejsbageriet The Rusty Elephant ved Tved nær Thisted og Klitmøller.
Parret bager hver dag 32 brød på en kombination af mel og vand. Og det går bogstavelig talt som varmt brød, når turisterne og de lokale banker på døren.
- Der er et par bageriet i området som er lukket, og det giver mulighed for at afprøve et surdejsbageri, forklarer surdejsbageren.
Skyder op over hele Thy
The Rusty Elephant er et af flere mikrobagerier i Thy, der specialiserer sig i surdejsbrød.
Hos Hjalte Jolander Kirstein, der driver surdejsbageriet Lanternen i Hanstholm, er der ligeledes efterspørgsel på det syrlige brød.
Også hos Elisabeth Poulsen, der står ved ovnen i Agger Mikrobageri, bliver der langet store mængder surdejsbrød over disken.
Den store interesse for surdej vidner ifølge turistchef i Destination Nordvestkysten Mai Manaa om egnens opgør med "den vestjyske pomfrit", som hun kalder det.
- Vi har et kæmpe fokus på vores lokal råvarer. Det tiltrækker folk, der gerne vil have en oplevelse på tallerkenen, forklarer hun.
Hit blandt lokale
Det er særligt i sommermånederne, at udvalget af surdej i Thy når sit maksimale. Det skyldes, at flere af de små bagerier udelukkende holder åbent, når turisterne valfarter til egnen.
Det gælder blandt andet for surdejsbageriet Lanternen. I løbet af sommeren har Hjalte Jolander Kirstein fra København byttet studiebøgerne ud med mel og ovne i Hanstholm, hvor han bager surdejsbrød og croissanter.
- Jeg har været overrasket over opbakningen fra de lokale, som fortæller, at de har savnet sådan noget, siger han.
Hos Elisabeth Poulsen i Agger har lokalområdet også taget godt imod tilbuddet om det friske brød.
- Det er ikke alle i Agger, der er kunder, men der er mange, der gerne vil betale for brødet, forklarer hun.
Passer til egnen
I Thisted glæder Niels Christiansen og Lene Rask sig over, at de nu kan gå til bageren eller mikrobageriet efter morgenbrød.
- Det passer godt til egnen, at der popper nogle ting op, som er lidt storby-agtige, siger hun.
Et surdejsbrød koster hos mikrobagerne i Thy koster mellem 45-50 kroner. Det afskrækker dog ikke Niels Christiansen.
- Hos de gængse bagere kan man få mange store poser for ingenting. Men det her (surdejsbrød, red.) smager godt. Det vil vi gerne støtte, siger han.
Ved den store ovn hos Patrick Woods og Nadja Brund Pedersen drømmer parret om at bage surdejsbrød året rundt.
- Vi laver dobbeltportioner for at kunne følge med, så det går vist meget godt, lyder det fra Patrick Woods.