Får særligt bevis som kun ét andet sted i Danmark: - Godt gået Hawboere!
Naturområde får en helt særlig pris som den første i Jylland.
Der findes 119 i hele Verden. 22 i Europa. Og nu to i Danmark.
Naturområdet omkring Bulbjerg, Troldsting og Lildstrand er netop blevet certificeret som en såkaldt Dark Sky Park. En certificering, som Møn indtil nu ellers har været ene om i Danmark.
De 12 kvadratkilometer land omkring Bulbjerg scorer nemlig topkarakter i uspoleret nattehimmel. I større danske byer kan man typisk se 20-30 klare stjerner på en skyfri aften.
Men i den nu certificerede Dark Sky Park Bulbjerg kan man på en klar vinteraften opleve op mod 3.000 stjerner, planeter og galaksen Mælkevejen.
- Dark Sky-certifikatet handler ikke blot om naturoplevelse. Det skal også minde om det store energiforbrug og den støt stigende lysforurening, som vores rige del af verden forårsager, siger Bjarne Sørensen, som er med i Hawboernes Forening, der står bag ansøgningen.
Inspirerer til mørke
Organisationen Dark Sky er svært tilfredse med, at endnu et sted i Danmark nu vil agere rollemodel ved at indtænke Dark Sky-principperne i deres planlægning af by og land.
For eksempel er gadebelysningen i Lildstrand skiftet ud.
- Det vil inspirere andre til også at gøre det ekstra for at beskytte deres lokalsamfund og det naturlige miljø langt ind i fremtiden. Indsatsen viser en omsorg og bevidsthed for det naturlige miljø, sundhed og velvære for beboere og gæster i området, lyder det fra Amber Harrison, der er programansvarlig i Dark Sky Places.
Yderst tiltrængt
Med certificeringen følger også et ansvar for dels at lave årlige lysmålinger samt at afholde oplysende arrangementer om mørket for offentligheden.
Derfor har ni medlemmer af Dark Sky-gruppen i Lildstrand været på kursus med astronom Ole J. Knudsen fra Aarhus Universitet, så de ni nu kan agere Dark Sky guider.
- Det er på mange måder i vores interesse også fra Aarhus Universitet at kunne støtte disse aktiviteter. Dark Sky-områderne er med til at sikre en yderst tiltrængt begrænsning af den tiltagende lysforurening lokalt og globalt, til nytte og glæde for professionelle forskere og amatørastronomer, og ikke mindst for helt almindelige stjernekiggere, siger Ole J. Knudsen fra Aarhus Space Centre.
Han nævner også biodiversiteten som en væsentlig årsag til at skrue ned for lyset. Og så håber han, at Dark Sky-parkerne i fremtiden kan få flere til at kigge mod stjernerne, når de skal vælge uddannelse:
- Så vi kan opleve en større søgning til de naturvidenskabelige uddannelser, siger han og kvitterer med et:
- Godt gået, Hawboere!