Fra schnitzler til pincetter: 21-årig er ny kok på Michelin-restaurant
Restaurant Tri i Agger er formentlig den Michelin-restaurant i Danmark med færrest ansatte. Men nu er en ny og helt ung kok føjet til trekløveret.
Hun er udlært i schnitzler, klassisk kro-mad og franske retter. Og det er ikke engang et år siden, 21-årige Jeanette Sarup Christensen blev udlært kok.
Derfor lå det ikke lige frem i kortene, at hun allerede nu skulle lave mad på Michelin-niveau. Men sådan gik det, og nu kokkererer hun på lige fod med kokkene Nicolas Min Jørgensen og Lasse Westman hos Restaurant Tri i Agger.
- Når man er kok, så tænker jeg, at alle har den drøm, at de gerne vil prøve Michelin-niveauet. Fordi det er ikke noget, man får lov til at prøve hver eneste dag, fortæller Jeanette Sarup Christensen.
- Det er lidt fedt, at jeg har fået chancen og allerede arbejder på Michelin-niveau som 21-årig. For jeg føler lidt, at Michelin-restauranter kun tager dem ind, der måske har lidt mere erfaring. Så det er meget fedt, at Nicolas vil give mig chancen og stoler på mig.
Restaurant Tri fik sin Michelin-stjerne midt i juni, og siden har der været rygende travlt. Især hele sommeren, som er højsæson. Det var også her, Jeanette begyndte i køkkenet, dog ikke uden udfordringer.
- Det sted, jeg var i lære, var hotel og restaurant, så det var lidt det gamle kromad med schnitzler og alt det. Så det her med pincetter og små, fine retter er nok lidt en udfordring, men jeg synes, jeg er kommet godt efter det, siger hun.
Trekløver bliver til fire
På Michelin-restauranter er det nærmest normalen med mange kokke og tjenere, der sværmer om maden og gæsterne, men ikke hos Tri. Det er formentlig den Michelin-restaurant i Danmark med færrest ansatte.
Ind til nu har de kun være tre: Ejer og chefkok Nicolas Min Jørgensen, den ufaglærte kok og souschef Lasse Westman samt restaurantchef og sommelier Charlotte Haugaard. Og nu altså endnu en kok i form af Jeanette Sarup Christensen.
- Jeg er gået efter et lille hold, som alle har en god indsigt i alt, hvad der sker, og hvor alle kan lave stort set alt. To personer kan godt nå menuen, men hvis den også skal laves ordentligt, og den konstant skal fornyes, så skal der ikke for mange forstyrrelser til, forklarer Nicolas Min Jørgensen.
- Det er koncentreret, og der er jo en grund til, at mange andre restauranter har flere kokke på til det og flere hænder.
Det er kun godt et år siden Restaurant Tri åbnede, og en udvikling samt udvidelse i en eller anden form har hele tiden været planen. Det er bare sket lidt hurtigere end forventet.
Udvidelsen endte med en kok mere for at frigive Nicolas Min Jørgensen lidt fra køkkenet, så han i stedet kan hjælpe med servering, snakke med gæster og alt det rundt om. Og for ham var der ingen tvivl om, at den unge kok, som også er fra lokalområdet, var det rigtige valg.
- Hun viste ret hurtigt, at selv om man er uddannet på det, vi vil kalde ydmyge steder, så har hun en masse drive og passion. Det mindede meget om mig selv, da jeg i sin tid blev udlært på Hotel Fjordgården i Ringkøbing.
- Jeg ville gerne finde en, der var lidt yngre, som man kan arbejde lidt længere tid med. Og så ville jeg hellere have en lokal kok, der er ild i, end jeg ville forsøge at hive folk herop. Thy er et specielt sted langt fra Aarhus og København, forklarer Nicolas Min Jørgensen.
Ikke en ny stikirenddreng
Den nye kok på Tri har nu været i gang i knap et par måneder, og der er stadig meget at lære.
- Det har været ret anderledes, end hvad jeg ellers har kendt. Og der er da også nogle udfordringer, når man er helt ny i det. Men jeg får da lært alt muligt nyt, og jeg er blevet taget rigtig godt imod af hele teamet, fortæller Jeanette Sarup Christensen.
Og det er da heller ikke nogen selvfølge at komme ind i en restaurant med tre sammentømrede ansatte, som har været med helt fra start.
- Jeg vil godt indrømme, at vi har snakket om, hvordan det vil blive med en fjerde, for det skal jo ikke bare være en ny stikirenddreng eller -pige, og vi er så indarbejdede med hinanden. Men Jeanette har klaret det meget godt, og hun er også begyndt at svare lidt igen, så det er, lige som det skal være, siger Nicolas Min Jørgensen.