Giganternes legeplads: Østerild har perfekte forhold til at teste verdens største vindmøller
Hver dag bliver verdens største vindmøller testet i det nordlige Thy. Her findes nemlig det sted, der bedst ligner de forhold, som vindmøllerne møder på havet.
Det er en omfattende opgave, og det kræver masser af teknik, når verdens største vindmøller skal testes.
Vindmøllerne er bygget til at stå ude i havet, men inden de kommer så langt, skal det testes, om de kan klare at stå i saltvandet i op til 30 år og kan holde til, at tyfoner kommer forbi. Og det bliver gjort på landjorden på et testcenter Østerild i Thy.
- Vi har designet møllen ud fra en teoretisk model, og her på testcenteret skulle vi gerne teste de belastninger, som vi ser ude på havet. Den skal typisk stå på testcenteret i to til tre år.
- Vi fjerner alle børnesygdommene og tester møllens holdbarhed. Vi måler de belastninger, som møllen bliver udsat for under drift, og vi tester selvfølgelig også det afkast, møllen giver, forklarer Jens Møldrup, der er projektleder hos Siemens Gamesa.
Brande-virksomheden er lige nu ved at teste verdens største vindmølle i Østerild. Møllevinderne er hver 108 meter lange, og en mølle kan lave energi til 18.000 almindelige husholdninger hvert år. Det svarer til 14.000 kilowatt. Faktisk kan en omdrejning fra den største mølle fylde en elbil med strøm.
Siden 2010 har Østerild været testcenter for de allerstørste vindmøller. Et godt testområde skal have en middelvind på mindst otte meter i sekundet i 100 meters højde, og det er en af grundene til, at netop Østerild, der ligger syv kilometer fra Vesterhavet, blev valgt.
- Det er jo prototyper, vi har til at stå her, og vi har mere end 1000 sensorer indbygget i møllerne, som måler alt fra belastning på de mekaniske komponenter til tryk og temperatur i kølesystemet, så der er faktisk ikke grænser for, hvad vi kan måle, siger Jens Møldrup.
Havvindmøller forventes at komme til at udgøre mere end halvdelen af fremtidens vindmølleproduktion.