Vejret skifter: Strandturen er ødelagt, men landmændene jubler
Mens nogle græder over vejret, kan landmændene ikke få armene ned over det længe ventede vand.
- Bare kom med noget vand!
Sådan lød Kristoffer Kappels store bøn til vejrguderne. Heldigvis blev det hørt i tide.
Og det var på et hængende hår, at vandet endelig faldt på hans marker i Thy. Vandet er afgørende for, at han selv kan fodre sine køer, så de fortsat kan producere mælk.
- Vi har holdt vejret, for det var virkelig sidste mulighed for at sikre noget grovfoder, som vi selv kunne dyrke – ellers skulle vi ud og købe rigtig meget foder, siger han.
Selvom mange så skuffet til, mens sommervejret forsvandt i horisonten, var der ikke et øje tørt hos mælkeproducenten.
- Vand er godt. Jeg skal ikke være vanskelig. Kommer der 50 millimeter, er vi rigtig glade, kommer der 20, så tager vi det med, siger han.
En dyr fornøjelse
På et normalt år ville Kristoffer Kappel allerede have slået græsset tre gange, men i år har det ladet vente på sig.
- Vi har valgt en strategi om ikke at høste i den her tørkeperiode. Det havde vi dårlig succes med i 2018, hvor vi næsten fik græsmarken til at dø, siger mælkeproducenten.
Hans 100 hektar græs er alt afgørende for, at han selv kan dyrke sit foder og ikke skal købe det udefra. Græs er nemlig en stor del af dyrenes primære foder - og en dyr omkostning.
- Græsset er vanvittigt vigtigt for os, for det udgør en stor del af vores proteinkilde. Vi bruger cirka 20 tons om dagen af vores hjemmeavlede foder, siger han.
Det havde været den store pengepung Kristoffer Kappel skulle finde frem, hvis regnen ikke var faldet.
- Det scenarie med slet ikke at have fået vand tør jeg slet ikke tænke på. Det havde været i millionklassen, det havde kommet til at koste, siger han.
Han kan dog først ånde lettet op, hvis vandet bliver ved med at falde hen over sommeren.
- Vi er glade for alt, hvad vi kan få, Men vi er ikke i mål, bare fordi vi fået måske 20 millimeter i dag. Bare kom med noget vand!