Han måtte aflive sin hund efter ”psykose” – nu er dens tyggeben tilbagekaldt
Flere hundeejere har meldt om adfærdsændringer, efter hundene havde indtaget tyggeruller.
Jens Ole Bertram beskriver den seneste tid som ”forfærdelig”.
Mandag sagde han farvel til sin elskede familiehund Loui, som han lod aflive efter en periode med det, han beskriver som ”psykotiske anfald”, som hverken han eller dyrlæger kunne forklare.
Men torsdag aften, tre dage senere, landede der et link i hans hustrus beskedindbakke, der ifølge Jens Ole Bertram gjorde hende hvid i hovedet af chok.
I beskeden stod, at virksomheden Chrisco har tilbagekaldt deres tyggeruller med kylling efter indberetninger fra flere hundeejere om, at deres hunde havde ændret adfærd efter at have indtaget tyggerullerne.
- Min kone brød fuldstændig sammen. For det er det, vi har givet ham, siger Jens Ole Bertram til TV 2.
Tyggeruller tilbagekaldt
Torsdag aften skrev TV 2 ØST en artikel om Vestermose Dyreklinik, der havde fået flere hunde ind med usædvanlig adfærd og fundet ud af, at de alle havde spist de samme tyggeben.
I et opslag på Facebook beskrev klinikken hundenes adfærd og nævnte sammenhængen med, at de forinden havde spist nogle særlige tyggeben.
Et af produkterne, der blev nævnt, var ifølge TV 2 ØST virksomheden Chriscos tyggeruller med oksehud og kylling, der bliver produceret i Kina.
Klinikkens opslag blev senere slettet, fordi det ikke er sikkert, at hundenes tilstand skyldtes indtagelse af produktet. Men da var opslaget allerede blevet delt 1600 gange, og siden har mange hundeejere meldt sig i koret.
Blandt dem er Jens Ole Bertram fra Herning, der er overbevist om, at hans hund blev psykotisk af netop Chriscos tyggeruller.
- Det her er noget af det værste, jeg nogensinde har været udsat for. Det er en hund, jeg har været så tilknyttet til. Vi er sønderknuste hele familien. Det er jo bare en hund, men det er hårdt, siger han til TV 2.
TV 2 har fredag fået henvendelser fra en række hundeejere, der beskriver lignende symptomer, efter hundene har indtaget tyggerullerne fra Chrisco.
Rullerne fredag nu også blevet tilbagekaldt af Fødevarestyrelsen, og virksomheden har iværksat en undersøgelse, fortæller direktør Brian Christensen til TV 2.
Hund blev "mere og mere ængstelig"
Hunden Loui fik sit første ”anfald” 16. oktober, fortæller Jens Ole Bertram.
Ud af ingenting løb han pludselig rundt, gøede kraftigt og tissede på gulvet. Det varede i et par minutter, hvorefter hunden blev ”nærmest psykotisk”, forklarer Jens Ole Bertram.
- Den snuste lidt psykotisk rundt om sig selv og blev mere og mere ængstelig. Vi troede, at den var blevet bange for en kat eller en rotte i haven, for den sad og kiggede tomt ud i haven.
Loui fik flere anfald sammen dag, og Jens Ole Bertram tog ham med til dyrlægen, som mistænkte en svulst i hjernen eller en hjerneblødning.
De følgende dage fik Loui det bedre, og lægerne mente ved eftertanke ikke, at der var noget galt med hovedet.
"Den sværeste beslutning nogensinde"
I en periode efter fik Loui ingen anfald, men Jens Ole Bertram kunne mærke, at noget var ændret ved hans hund.
For 14 dage siden begyndte anfaldene at komme igen. Hunden savlede, gøede, løb rundt og tissede i hjemmet.
- Bagefter gik han bare hvileløst rundt og pev. Vi var nødt til at være sammen med ham, for han var bange for at være alene. Han rørte ikke sin kurv i ti dage. Jeg tror, at han var skadet i sådan en grad, at han ikke var normal mere.
I de følgende dage fulgte flere anfald, der kunne vare i timevis, og ture til dyrlægen, som undersøgte Loui og gav ham blandt andet beroligende medicin.
Men årsagen var ikke til at finde, forklarer Jens Ole Bertram og tilføjer, at der ikke er en historik med denne type lidelse i familien, Loui kommer fra.
TV 2 har set kvitteringer fra de dyrlægebesøg, som Jens Ole Bertram var på med Loui.
Selvom der ikke var mistanke om en svulst i hjernen eller lignende, valgte han alligevel at booke en scanning af Loui.
Men dagen inden scanningen fik hunden flere kraftige anfald oven på hinanden, og Jens Ole Bertram tog ham igen til dyrlægen. De havde tidligere varslet ham om, at der ikke er meget at gøre, hvis en hund har sygdom i hjernen.
Da han så, hvor skidt hans hund havde det, og at den nu stod over for endnu mere medicin og en scanning i narkose dagen efter, traf han den endelige beslutning.
Han syntes ikke, at det var et værdigt liv i den tilstand.
- Det var den sværeste beslutning, jeg nogensinde har taget.
I mandags blev Loui aflivet, og Jens Ole Bertram ”har mistet sin bedste ven”, siger han.
Men sorgen har siden torsdag aften været mere voldsom, efter han fandt ud af, at Loui havde tygget på tyggerullerne fra Chrisco i perioden med anfaldene.
- Imellem anfaldene mandag lå han og tyggede på det ben.
Jens Ole Bertram har fredag været i kontakt med Chrisco, og han overvejer, hvad hans næste skridt herfra skal være.
Tyggeruller er sendt til undersøgelse
Brian Christensen, der er administrerende direktør i Chrisco, oplyser til TV 2, at de er bekendte med omkring 18 tilfælde, hvor hunde er blevet syge efter at have spist produktet.
Virksomheden hørte selv om, at deres produkt blev sat i sammenhæng med de her anfald, i onsdags gennem det føromtale opslag på Facebook.
- Vi ved ikke, hvad det er, som er årsagen. Vi vælger ud fra et forsigtighedsprincip at fjerne det fra hylderne. Så stopper vi skaden, hvis det er rullerne, siger han.
Chrisco er nu færd med at indsamle prøver på de tyggeruller, som måske har gjort hundene syge. Brian Christensen forventer, at der kommer en afklaring i januar, da prøverne først skal indsamles, så sendes videre til laboratoriet og derefter analyseres.
Chrisco sælger årligt 155.000 poser af den produktvariant, som nu er tilbagekaldt, og de har haft produktet i tre år.
De fraråder at give produktet til hunde og oplyser, at det kan returneres til købsstedet, hvor man kan få refunderet købsprisen. Alternativt kan forbrugere tage kontakt til Chrisco.
Fødevarestyrelsen oplyser til TV 2, at de fredag har været på kontrolbesøg hos Chrisco, og at der i den forbindelse er givet en indskærpelse, fordi virksomheden ikke har oplyst styrelsen om, at produktet kan være farligt.
Dertil dækker indskærpelsen over, at Chrisco ikke har skrevet i deres kontrolprocedure, at de skal kontakte styrelsen i tilfælde som dette.