Hvem støtter Kristian Jensen? Usikkerhed kan blive 'rigtig giftig' for Venstre
Mens fløjene i Venstre for fem år siden var trukket skarpt op, er det i dag mere uklart, hvem der støtter hvem.
Opgøret om magten i Venstre er brudt ud i lys lue.
Med Kristian Jensens undsigelse af Lars Løkke Rasmussens politiske linje og Claus Hjort Frederiksens efterfølgende krav om Jensens afgang som næstformand er minderne fra den skæbnesvangre formandsduel, der for fem år siden var ved at splitte partiet, atter vakt til live.
Men hvor fløjene dengang var klart optegnede – nogle støttede Lars Løkke, nogle Kristian Jensen – er billedet i dag et andet. Det vurderer politisk analytiker på TV 2 Hans Redder.
- Det er et meget mudret og forvirrende billede af fløjdannelserne i Venstre, der eksisterer i øjeblikket, og mange af Venstres politikere er selv i tvivl om, hvem der står stærkest, og hvem der egentlig er loyale over for hvem, siger han.
Politik og personer
Ifølge Redder er årsagen især, at konflikten denne gang både handler om politik og personer. Han nævner blandt andet det interview i Berlingske, der onsdag aften i sidste uge fik hele dramaet i Venstre til at antænde.
Her sagde Kristian Jensen flere ting, som traditionelle Løkke-støtter i bund og grund er enige i.
For eksempel deler højrefløjen i partiet, som Inger Støjberg er repræsentant for, fuldt ud analysen af, at Venstre bør droppe tankerne om et regeringssamarbejde med socialdemokraterne. Og at udlændingepolitikken fremover bør fylde mindre, er noget en mand som Jan E. Jørgensen i årevis har slået på tromme for.
Problemet er, at Jensen med de tanker undergraver den linje, Lars Løkke Rasmussen som formand har lagt, og dermed også hans autoritet.
Det er det, der har fået Claus Hjort Frederiksen til at reagere, og også det, der fik flere folketingsmedlemmer – herunder Støjberg – til at rejse sig op på Venstres sommergruppemøde fredag og revse Kristian Jensen.
Usikkert udfald
En helhjertet kamp for at få afsat Jensen er det dog heller ikke mange, der tør kaste sig ind i. For hvad man får ud af det, er også usikkert, lyder det fra Hans Redder:
- Selv om Løkke selv siger det modsatte, er der ikke mange i Venstres folketingsgruppe og i toppen af partiet, der reelt tror på, at Løkke står i spidsen ved næste valg. Samtidig har Jakob Ellemann-Jensen jo ikke – selv om der bliver spekuleret i det – klart tilkendegivet, om han vil have formandsposten. Det skaber et magtvakuum og en situation, hvor mange har svært ved egentlig at finde ud af, i hvilken kurv de skal lægge deres æg.
Begge risikerer sparket
Faktisk kan det ende med, at æggene bliver lagt i en helt tredje kurv. Ifølge TV 2s oplysninger er der så småt begyndt at blomstre tanker i Venstre om, at både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som en konsekvens skal skiftes ud.
Begge parter har siden deres opgør i 2014 skuffet flere af dem, der kæmpede den interne kamp for dem. Jensens støtter har været frustrerede over, at næstformanden i sidste ende alligevel ikke turde gribe ud efter magten. Og Løkkes støtter føler, at formanden efterfølgende i højere grad har tilgodeset Kristian Jensen og hans folk i stedet for at fremme sine egne.
- Det betyder, at der nu er en del betydningsfulde Venstre-folk, der mener, at de begge to er en del af problemet, og at partiet kun kan komme videre, hvis man på landsmødet får sammensat en helt ny ledelse, siger Hans Redder.
Den ubehagelige usikkerhed
Før man kommer dertil, synes der dog at være behov for en afklaring af magtforholdene i det parti, der de sidste tre årtier har stået i spidsen for det borgerlige Danmark. Usikkerheden gavner ingen, tværtimod:
- Man kan argumentere for, at det bedste for Venstre næsten havde været, hvis der havde været to klart optrukne fløje, der kunne få tingene afgjort ved et opgør. Denne situation kan blive rigtig giftig for Venstre, fordi det kan blive ved længe uden nogen klar afgørelse. Og så længe det her magtopgør og interne stridigheder præger partiet, er der ikke plads til at tale om politik, siger Hans Redder.
Det er i Venstre partiets delegerede, der på landsmødetbestemmer, hvem der skal være formand og næstformand for partiet. Det skal efter planen afholdes 16.-17. november i Herning. Venstres hovedbestyrelse kan dog indkalde til et ekstraordinært landsmøde, hvis den ønsker afklaring inden da.
TV 2 har forsøgt få politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensens kommentar til den øjeblikkelige situation i Venstre, men han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.