- Ministeren må se at få fingeren ud, siger kritiker efter nedbrud

Nedbruddet hos TDC og problemerne med togtrafikken understreger behovet for, at beredskabsministeren kommer på banen, mener kritiske partier.

Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen skal indkalde til forhandlinger om en beredskabsaftale – og hellere i dag end i morgen, mener kritikere
Beredskabsminister Torsten Schack Pedersen skal indkalde til forhandlinger om en beredskabsaftale – og hellere i dag end i morgen, mener kritikere
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Torsdagens hændelser udstiller Danmarks sårbarhed og blotlægger samtidig behovet for, at beredskabsminister Torsten Schack Pedersen (V), der er valgt i Thisted-kredsen, indkalder til forhandlinger om en beredskabsaftale.

Det er meldingen fra en række partier, efter nedbruddet hos TDC og signalproblemerne på de jyske jernbaner brød ud i går.

- Situationen giver klart anledning til at overveje, om vi er gearet til at kunne håndtere sådanne nogle situationer – især hvis nogen en dag skulle gøre noget lignende af ond vilje, siger Stinus Lindgreen, beredskabsordfører i Radikale Venstre.

Problemerne hos TDC Net betød, at flere borgere ikke kunne ringe 112, medmindre de fjernede simkortet fra deres telefon, ligesom den indstillede togdrift selvsagt medførte, at passagerer blev forsinket og ikke kunne komme fra A til B.

TDC har endnu ikke meddelt, hvorfor telenedbruddet opstod. Lasse Bjerre Sørensen, der er kommunikationschef ved TDC Net, oplyser fredag til Ritzau, at selskabet fortsat arbejder på at analysere sig frem til årsagen bag problemerne.

Heller ikke Banedanmark har meddelt, hvorfor der opstod sigalfejl på jernbanerne, men fredag – og formentlig også i den forestående weekend – er togdriften i store dele af Jylland fortsat påvirket.

Flere politikredse måtte torsdag sende vogne på gaden som følge af nedbruddet hos teleselskabet, og alvoren blev da også fremhævet af, at både Center for Cybersikkerhed samt Den Nationale Operative Stab (NOST) meddelte, at de fulgte sagen nøje. Førstnævnte oplyste, at der ikke var tegn på cyberangreb.

Uenighed på forhånd

Ifølge den radikale ordfører Stinus Lindgreen bør Torsten Schack Pedersen indkalde til forhandlinger om en beredskabsaftale hurtigst muligt.

Han kalder det ”meget mærkeligt”, at partierne endnu ikke er indkaldt. Særligt set i lyset af at ministeren selv har bedyret, at aftalen skal lande inden jul.

- Vi skal under alle omstændigheder have en beredskabsaftale. Vi skal have styr på det, og det viser en situation som i går, siger Lindgreen.

Stinus Lindgreen fra Radikale Venstre mener, at kommunernes beredskab skal styrkes i den kommende aftale. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix

Over for netmediet Altinget har minister Torsten Schack Pedersen udtalt, at den kommende beredskabsaftale skal fokusere på det statslige beredskab.

- Jeg er helt sikker på, at der er basis for at inddrage elementer i aftalen, som både vil være til gavn for det statslige og det kommunale redningsberedskab. Men kommunernes økonomi aftales i Finansministeriet i foråret i økonomiaftalen. Det har jeg ikke tænkt mig at lave om på. Så kan kommunerne komme med deres ønsker der, sagde ministeren til Altinget.

Udtalelsen vækker undren hos Stinus Lindgreen.

- Ministeren vil primært styrke Beredskabsstyrelsen. Jeg synes derimod, det skal styres lokalt i kommunerne. Det er derude, der skal trædes til, når der er oversvømmelser, ildebrænde og alt muligt andet, siger han og føjer til:

- Jeg mangler desuden også et indblik i, om vi er gearet til at håndtere nyere trusler mod eksempelvis power-to-x-anlæg, energiøer og så videre.

SF’s beredskabsordfører, Anne Valentina Berthelsen, mener også, at de kommunale beredskaber skal styrkes. Det har hun ytret til Altinget.

Til TV 2 skriver SF-ordføreren i en sms, at partiet kommer til at stille spørgsmål om torsdagens hændelser til ”de relevante ministre” for at finde ud af, hvad der skete.

Derudover understreger også hun, at Torsten Schack Pedersen skal indkalde til forhandlinger.

- Ministeren må se at få fingeren ud og indkalde til forhandlinger om det nye beredskabsforlig, som han i snart flere måneder har varslet om, skriver SF-ordføreren.

- Vi skal forhandle inden udgangen af 2024, afslutter hun og understreger, at "vi jo selvsagt efterhånden har lidt travlt, hvis vi skal nå det".

Ikke alle partier inviteret med

Det er angiveligt partierne i forsvarsforligskredsen, som også forventes indkaldt til forhandlingerne om beredskabet.

Enhedslisten er ikke med i forsvarsforliget, men partiets beredskabsordfører, Søren Søndergaard, stiller sig alligevel undrende over, at hans parti ikke er inviteret med i forhandlingerne om beredskabet.

Ifølge ham understreger situationen torsdag, at der er behov for at styrke det danske beredskab.

- Om det er snevejr, en form for hybridkrig eller noget tredje – det er ligegyldigt. Det er effekterne, som er relevante. Det er, hvad hr. og fru Jensen risikerer i tilfælde af de mange incidenter, der kan ske, siger Søren Søndergaard.

- Vi har opfordret til, at der blev lavet en samlet national trusselsvurdering, som kom hele vejen rundt. Som tog højde for klima, cybernedbrud, forgiftning af vand. Alt muligt mellem himmel og jord. På den baggrund kunne vi lave en beredskabsaftale, som kunne gardere Danmark betydeligt op.

Er det ikke et vilkår i et samfund, at situationer, som vi eksempelvis så det i går, kan forekomme?

- Jo, men det er ikke et argument for, at vi ikke skal forberede os på det, siger Søren Søndergaard.

Myndighed skal samle erfaringer, siger minister

I et skriftligt svar til TV 2 oplyser beredskabsminister Torsten Schack Pedersen, at han fortsat har en ambition om at indgå en beredskabsaftale inden årsskiftet.

- Her vil jeg sammen med ordførerne drøfte prioriteringer på området, skriver han:

- Nedbruddene i går gav store udfordringer for mange danskere, men situationen meldes nu gradvist at blive normaliseret.

Ministeren påpeger, at Center for Cybersikkerhed fortsat ikke har kendskab til, at der skulle være tale om et cyberangreb, men at myndighederne fortsat følger situationen.

- Gårsdagens hændelser understreger, at et gennemdigitaliseret samfund som vores også har sårbarheder, hvor en hændelse på ét område har indvirkning på en række andre. Derfor skal vi også tage ved lære af hændelser som disse og drage de erfaringer, vi kan.

Ministeren har bedt Beredskabsstyrelsen om at sikre, at "der på tværs af sektorer og myndigheder nu laves en erfaringsopsamling på hændelserne".

- Det helt afgørende er, at vores samfund fortsat kan fungere, også når der opstår kritiske hændelser, skriver Torsten Schack Pedersen.