Undersøgelse bekræfter omfattende svindel i Forsvaret
En medarbejder i Forsvarets Ejendomstyrelse er blevet politianmeldt for at overfakturere ordrer og dermed svindle sig til omkring en million kroner.
Der er foregået svindel i Forsvarets Ejendomstyrelse, men det er ikke så slemt som frygtet.
Det er konklusionen på det første del af rejseholdets undersøgelse af forholdene i styrelsen, som forsvarsminister Trine Bramsen onsdag eftermiddag har præsenteret for pressen og Folketingets partier.
- Det viser, at der er en, der har haft for lange fingre, når handler om Forsvarets Ejendomstyrelse, og derfor er sagerne også sendt videre til politiet. Men det er ikke et generelt billede, der kendetegner hele ejendomstyrelsen. Der er udfordringer med kontrolmiljøet. Det retter vi op på, men heldigvis er der ikke noget, der tyder på, at svindlen er foregået i et større omfang, siger hun til TV 2.
Rigsrevision afslørede svindel
Rejseholdet blev i december måned sendt til Hjørring, hvor Forsvarets Ejendomstyrelse holder til, efter at en rapport fra Rigsrevisionen havde afsløret, hvordan der i flere tilfælde er blevet svindlet med de midler, som Forsvarets Ejendomstyrelse har til at vedligeholde Forsvarets ejendomme.
Rapporten viste, at medarbejdere i ejendomstyrelsen i årevis uden andres indblanding havde kunnet bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende betalingen for varerne og tjenesteydelserne.
Det var derfor muligt for den enkelte medarbejder selv at gennemføre fiktive indkøb på vegne af styrelsen, der med et budget på knap to milliarder kroner er ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter samt driften af alle Forsvarets bygninger.
Flere personer er tiltalt
På baggrund af Rigsrevisionens undersøgelse er to medarbejdere blevet politianmeldt for svindel, da de mistænkes for at have benyttet sig af hullerne i systemet.
Derudover er yderligere fem personer tiltalt for både svindel, men også medvirken til bestikkelse og mandatsvig af særligt grov karakter.
Ifølge en aktindsigt, som TV 2 har fået, er der tale om to tidligere civilt ansatte hos Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, en ansat i en entreprenørvirksomhed samt to selvstændigt erhvervsdrivende.
Trine Bramsen kunne onsdag oplyse, at rejseholdet har fundet belæg for at særligt én person ansat i Forsvaret Ejendomstyrelse "ikke har opført sig, som man bør, når man har et betroet arbejde":
- Det ser ud til, at medarbejderen har haft en aftale med nogle firmaer om at overfakturere de ordrer, der er blevet lavet, siger hun og tilføjer, at vedkommende omkring en million kroner ud af det.
Bramsen vil dog ikke sige, om den omtalte medarbejder er den samme, som en af dem, der tidligere er blevet politianmeldt.
Som opfølgning på rejseholdets indledende undersøgelse har forsvarsministeren også valgt at igangsætte en ekstern undersøgelse, der blandt andet skal afdække, om der kan placeres et ansvar på chefniveau.
Chefer hjemsendt
På embedsmandsniveau har sagen foreløbig haft konsekvenser for to højtstående chefer.
Hans J. Høyer, der indtil sagen kom frem har været direktør i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, er nu fritaget for tjeneste, mens koncernstyringsdirektør i Forsvarsministeriets departement, Per Pugholm Olsen, er blevet overført til anden tjeneste.
Per Pugholm Olsen er desuden blevet fjernet som leder af det rejsehold, der altså netop nu undersøger sagen.
Derudover er også flere laverestående medarbejdere også blevet hjemsendt i forbindelse med rejseholdets undersøgelse.