Kærshovedgård er en rotterede for radikalisering: Ali er fanget midt i det

Kærshovedgård huser lige nu både afviste asylansøgere og udviste kriminelle – begge uden fremtidsudsigter – og det skaber grobund for radikalisering.

2:35
Der er kommet flere beboere til Kærshovedgård, som for eksempel er dømt for bandekriminalitet eller terror. Og det er en farlig cocktail, at de bor sammen med de afviste flygtninge.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Siden 2017 har Ali Yarveisi været placeret på Kærshovedgård. Selvom dagene føles som om, de går i ring, så er der sket noget med hans bofæller de sidste fem år.

- For fem år siden var det kun flygtninge, men nu er det kriminelle og flygtninge, siger Ali Yarveisi, der selv er afvist asylansøger fra Iran.

Derfor bor han side om side med udviste kriminelle udlændinge, der ligesom ham selv, venter på, at de en dag skal tilbage til deres hjemland.

- De kriminelle drikker, tager stoffer, de gør ting, som gør, at vi ikke kan sove om natten. De råber og slår hinanden. Nu er vi bekymrede. Vi skal passe lidt på, siger Ali Yarveisi.

Selvom der er væsentlig forskel på flygtningernes og de kriminelles adfærd, har de én ting til fælles.

- Vi har ikke fremtid, vi har ikke skole, vi har ikke penge, praktik eller arbejde. Ingenting, siger Ali Yarveisi.

- Vi har ikke et rigtigt liv her. Det er ligesom fængsel. Vi kan ingenting gøre.

Netop uvished og håbløshed kombineret med kriminelle er en kombination, som kan skabe problemer. Ekspert i jihadisme og terrorisme, Tore Hamming, siger følgende til B.T.:

- Det er vanvittigt, at man har lavet den her konstruktion fra politisk hold. Der sidder rigtig mange mennesker, der er meget sårbare, og som absolut ingen fremtidsudsigter har, og dem sætter du så sammen med radikaliserede typer, som heller ingen fremtid har. Det kan kun gå helt galt.

Frustreret borgmester

Kærshovedgård ligger i Ikast-Brande Kommune og her er borgmester Ib Boye Lauritsen fra Venstre tydeligt træt af, at der ikke er sket noget på området endnu.

- Jeg tænker, der ikke er brug for flere ord. Vi kan snakke om det her i tre år mere, men det ændrer ikke på problemets omfang.

- Og der har hele tiden været en erkendelse af politisk - også på Christiansborg - at det her var en udfordring, og centret ikke havde en udformning, som var hensigtsmæssig, og det synes jeg, man skal adressere og få gjort noget ved, siger Ib Boye Lauritsen.

Borgmesteren understreger samtidig, at det er Folketinget og altså ikke ham, der skal få hænderne op af lommerne.

- Vi kan ingenting gøre. Det er en statslig institution. Det var ikke sådan, at det var en gave, vi ønskede os. Det var en gave, vi fik imod vores vilje, og det er et rent folketingsanliggende at tage ansvar for det her problem, slår han fast.

Ali Yærdwis ved ikke, hvornår han selv kan komme væk fra Kærshovedgård, men han håber, at der hurtigst muligt sker forandringer.

- Jeg synes, vi skal have to udrejsecentre - et til flygtninge og et til kriminelle, lyder det håbefuldt fra Ali Yarveisi.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) og udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) var tirsdag på et lukket samrådsmøde for at svare på en række spørgsmål om radikalisering af beboerne på Kærshovedgård. Mattias Tesfaye havde efterfølgende ikke lyst til at kommentere sagen.