25 år med hjælp til ofre for seksuelle overgreb: Kvisten har ændret Kurts liv
Organisationen Kvisten med hovedsæde i Bjerringbro har nu tilbudt hjælp til ofre for seksuelle overgreb i 25 år.
På 25 år har en idé fra Bjerringbro bredt sig til hele landet. I et kvart århundrede har organisationen Kvisten nemlig ydet socialt arbejde for personer, der har været udsat for seksuelle overgreb.
- Vi er alle sammen fyldt med stolthed. Det er helt vildt, at man har kunne drive en organisation på frivillige kræfter så længe, fortæller Karen Klindt, der er bestyrelsesformand i Kvisten.
Kvisten er en organisation, som blev stiftet tilbage i 1998 på frivilligt initiativ. Idéen var, at man skulle kunne tilbyde terapiforløb til mennesker, der kæmpede med psykiske senfølger efter at have været udsat for seksuelle overgreb.
- Dengang var det kun i det større byer, at det var en mulighed, så idéen var, at man også i de mindre byer skulle have den mulighed, fortæller Karen Klindt.
- Det har ændret mit liv
I dag er Kvisten aktiv i 44 kommuner i hele landet, men den har stadig hovedkontor i Bjerringbro. Organisationen er støttet af både staten og flere kommuner samt en række private donorer.
Den tilbyder blandt andet enkeltterapi, gruppeterapi og telefonrådgivning, og derudover afholder den oplæg rundt i landet for at fjerne det tabu og den skam, som ofte kan følge med at blive udsat for et seksuelt overgreb.
Oplæggene står Kvistens Taskforce for, og den består af frivillige, som selv har været udsat for et overgreb. En af dem er 69-årige Kurt Kyed fra Randers.
- Det har ændret mit liv at være med til det her. Jeg er dybt privilegeret, for jeg har altid haft en drøm om at være med til at hjælpe folk på den her måde, fortæller Kurt Kyed.
Giver folk håb
Han blev gennem hele sin barndom udsat for både seksuelle og voldelige overgreb af sin mor. Det endte med, at han endte i både alkohol- og narkomisbrug, før han som 47-årig første gang kom i terapi.
- Når man har været udsat for så mange forfærdelige ting, er det meget nemt at tænke, at alt i livet er forfærdeligt. Det betyder, at man godt kan komme til at være meget udadreagerende. I min egen terapi lærte jeg at håndtere mine følelser på en helt anden måde. Jeg havde fortrængt en helt masse, som jeg pludselig blev konfronteret med. Det var en fundamental ændring af mit liv, fortæller Kurt Kyed.
Udover at holde oplæg hjælper Kurt Kyed også andre ved at afholde det, han kalder mandetræf. Det er et onlinemøde torsdag i ulige uger, hvor man kan udveksle historier med hinanden.
- Her kan man få lov til at være i smerten, uden at der nødvendigvis er nogen, der prøver at fikse det. Jeg kan mærke, at jeg er med til at give folk håb. Det gør en verden til forskel, fortæller Kurt Kyed.
- Ingen skal være alene
Kvisten er stadig den dag i dag primært båret af frivillige kræfter. Men støtte fra diverse fonde har gjort det muligt at opbygge et sekretariat, som er med til at administrere de mange tilbud, som organisationen har.
Tilbuddene findes over hele landet, og alle over 18 år er velkomne til at deltage i dem. Det er dog stadig over halvdelen af landets kommuner, hvor organisationen på papiret ikke er aktiv, men det er heller ikke et mål i sig selv for bestyrelsesformanden, at alle landets kommuner er repræsenteret hos Kvisten.
- Vores målsætning er, at ingen skal være alene om at håndtere senfølger efter seksuelle overgreb. Det er det eneste, vi kæmper for, fortæller Karen Klindt.