Animationsfirmaer mister store ordrer på grund af støtteregler
Animationsvirksomhederne i Viborg kæmper en ulige kamp mod andre landes mulighed for at tilbyde produktionsrabat til producenter.
Når store Hollywood-producenter er på udkig efter et sted at lave en film eller tv-serie, kigger de ofte mod animationsvirksomhederne i Viborg.
Men de danske virksomheder kæmper en ulige kamp mod deres kollegaer i resten af Europa, for mens de fleste andre EU-lande kan tilbyde en produktionsrabat på cirka 25 procent, når udenlandske selskaber vil optage film eller have lavet animation i deres lande, så er der ingen ordning af den slags i Danmark. Og det koster virksomhederne millioner i tabte ordrer.
- Vi har i hvert fald mistet omkring 60 millioner, vil jeg skyde på alt i alt. Det er ikke bare et projekt, vi snakker om, vi snakker mange projekter, siger producer og indehaver af animationsselskabet Nørlum i Viborg, Claus Toksvig Kjær.
Nabolande løber med ordrerne
Siden firmaet blevet nomineret til en Oscar for filmen 'Song Of The Sea' er de ofte blevet kontaktet af store Hollywood-studier, der vil have lavet film og tv-serier hos dem. Men alt for ofte er det endt med at falde på gulvet, for Danmark er sammen med Luxemborg og Bulgarien snart de eneste lande i EU, der ikke tilbyder en såkaldt produktionsrabat, når der bliver lavet filmoptagelser eller animation i landet.
I Tyskland, Finland og Norge kan et filmstudie for eksempel få dækket mellem 20 og 25 procent af de omkostninger, de har ved at lave en film i landet, og det får i større grad de udenlandske producenter til at vælge vores nabolande i stedet.
- Når det er nabolande, vi mister til EU-lande, som ligger lige ved siden af os - så er det lidt ærgerligt, når det kunne have været i Danmark og kunne have givet 50 nye arbejdspladser, siger Claus Toksvig Kjær.
Talenter søger udenlands
Hos Nørlum er det dog ikke kun tabet af ordrer og dermed skatteindtægter til Danmark, der bekymrer. Claus Toksvig Kjær mener også, at Danmark mister mange dygtige danske talenter, der søger mod udlandet for at få mulighed for at arbejde på de store Hollywood-projekter.
- Vi har en ret stor talentmasse i Danmark, og det er klart, at hvis der ikke er de her projekter, og de modsat ligger i Irland eller andre lande, så tager de jo til Irland, forklarer han.
Regeringen tager problemet seriøst
Et såkaldt Vækstteam har for nylig afleveret en rapport til Regeringen med 21 anbefalinger til, hvordan man kan skabe bedre vilkår for film- og spilbranchen i Danmark. En af anbefalingerne er, at Danmark i lighed med de fleste andre lande i EU og Norden indfører en produktionsrabat.
- Det er noget, vi plejer at være principelt modstandere af i Danmark. Men vi kan jo også konstatere, at danske virksomheder bliver udfordret, fordi man har produktionsstøtte i andre lande, og derfor er det her noget, vi er seriøst nødt til at diskutere, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.