Branche kæmper for livet: Viborg-firma fik aflysninger for 130.000 kroner i september
Siden regeringen aflyste alle større sociale arrangementer, er der blevet mere end langt mellem kunderne hos danske event-virksomheder. Det er kritisk for en branche, der ikke har ikke adgang til de eksisterende hjælpepakker.
Coronatiden har været en hård tid for mange brancher, og én af de dem, der har været hårdest ramt, er den danske event-branche. Hos Funhall i Viborg lever de af at arrangere firmafester og polterabender, men siden regeringen forbød alle større sociale arrangementer, er der blevet mere end langt mellem kunderne hos virksomheden i Viborg.
Funhall har alene i september måned fået aflysninger for 130.000 kroner, og det betyder, at virksomheden nu kæmper for livet.
- Hver gang telefonen ringer, tænker man, at nu kommer der sikkert en aflysning igen, fortæller Martin Hviid Kristensen, der er ejer af Funhall i Viborg.
Den 18. september gik statsminister Mette Frederiksen endnu engang på talerstolen for at præsentere nye corona-stramninger over for danskerne. Her kom det frem, at forsamlingsforbuddet ville blive sænket til 50 personer, og hertil kom, at myndighederne herfra anbefalede, at byfester og andre sociale arrangementer burde aflyses.
Da Danmark lukkede ned i marts, blev eventfirmaerne tvunget til at lukke, og det betød samtidig, at virksomhederne blev kompenseret via hjælpepakker. Nu må virksomhederne gerne holde åbent, men der er bare ikke ret mange kunder, fordi mange sociale arrangementer bliver aflyst.
- Når der er nogle, der trækker noget ned over hovedet på mig på den måde her, så synes jeg heller ikke, det er fair, at der ikke er udsigt til, at man kan få noget hjælp, fortæller Martin Hviid Kristensen.
Hele branchen er i knæ
Funhall i Viborg er bestemt ikke den eneste danske event-virksomhed, der i øjeblikket kæmper for livet.
- Den her sektor er suverænt den sektor, der er hårdest ramt. Der er mange af dem, der enten er gået konkurs eller lukket ned for, at ejeren kan lave noget andet, fordi det er umuligt at tjene penge i branchen, fortæller Christian Bjørnskov, der er professor ved økonomisk institut på Aarhus Universitet.
Christian Bjørnskov spår, at eventbranchen er én af de brancher, som coronapandemien kommer til at forandre for altid.
- Jeg tror ikke, at branchen som helhed klarer sig ret meget længere end det her. Problemet er, at når vi så begynder at starte op igen, efter nedlukningen er overstået, så er der ikke nogen branche til at starte op, lyder det fra økonomiprofessoren.
Ønske om hjælpepakker
På Christiansborg forhandler regeringen løbende med de andre partier om hjælpepakker. Ønsket om hjælp fra Funhall i virksomheden møder forståelse hos Venstre.
- Der er ikke nogen kunder for de her virksomheder, og omsætningen nærmer sig et stort rundt nul mange steder, og så er der ikke noget hjælp. Det synes jeg er urimeligt, fortæller Torsten Schack, der er erhvervsordfører for Venstre.
Ifølge Erhvervsministeriet så arbejder regeringen på hjælpepakker til event-firmaer. Erhvervsminister Simon Kollerup (S) opfordrer dog samtidig virksomhederne til at tænke kreativt.
- Det er en kombination af at hjælpe men også at få fundet hullerne i markedet, der gør, at den her branche også har en fremtid. Jeg tror, der er et marked, og jeg tror, det er et spørgsmål om, at man twister sin forretningsmodel lidt og ser det, man plejer at lave, ind i en corona-sammenhæng. Jeg siger ikke, at det er det samme marked, som det var før, men jeg tror godt, man kan overleve, fortæller Simon Kollerup
Hos Funhall i Viborg håber de snart på hjælp fra Christiansborg.
Hvor længe kan I blive ved med at holde til ikke at have gæster?
- Det er ikke ret lang tid, lyder det fra ejer Martin Hviid Kristensen.