Digitalisering: Skærmsygeplejersker er en succes i Viborg

Viborg Kommune har de seneste fire år lavet digitale hjemmebesøg, og der er planer om at udvide ordningen.

Når Bitten Eva Iversen kommunikerer med hjemmeplejen, ser det sådan her ud fra den kommunale side af skærmen.
Når Bitten Eva Iversen kommunikerer med hjemmeplejen, ser det sådan her ud fra den kommunale side af skærmen.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Digital omsorg vinder frem, og Viborg Kommune er med forrest i feltet.

De sidste fire år har online hjemmebesøg været et alternativ til traditionelle hjemmebesøg for hjemmeplejen i Viborg. Hver uge foretager kommunen omkring 600 skærmbesøg, og blandt de faste modtagere er Bitten Eva Iversen. Hun har intet imod, at mødet med hjemmeplejen foregår over en skærm.

- Det her fungerer perfekt for mig. Det ville også være okay, hvis der kom nogen hver dag, men det er ikke det, jeg har brug for, siger hun.

Teknologien ødelægger ikke nærværet

På den anden side af skærmen sidder en sygeplejerske, som ikke mener, at teknologien skubber nærværet ud af mødet.  

- Jeg føler faktisk, at jeg i nogle tilfælde har en bedre kontakt til borgeren. Jeg føler mere nærvær, og der er ikke så mange forstyrrelser, der kan spille ind, siger Camilla Madsen, sygeplejerske hos Hjemmeplejen Viborg Midt.

Ifølge kommunen er holdningen hos langt de fleste borgere positiv, og derfor bliver rammerne for skærmbesøgene hele tiden udvidet.

- Vi har løbende fået øje på nye opgaver, som vi kan løse via en skærm - for eksempel i forhold til vores psykiske borgere, hvor flere af dem reelt ikke ønsker os inden for døren, men så har vi brugt skærmen til at få skabt en relation, siger Vibeke Eriksen, der er leder af Hjemmeplejen og Hverdagsrehabilitering i Viborg Kommune.

Skærmbesøg kan bruges flere steder

Teknologien blev først indført til de ældre borgere, der får hjælp af hjemmeplejen, men lige nu er kommunen ved at indføre lignende besøg for socialt udsatte borgere. Næstformanden i Social og Sundhedsudvalget mener dog ikke, det stopper her.

- Nogle gange er der brug for et fysisk møde, men andre gange er fleksibiliteten på nettet en fordel. For  nogle i kommunen er der langt til rådhuset, og kan man sidde derhjemme og have et møde med en kommunal medarbejder, så er det vejen frem, siger Niels Dueholm.

I Viborg Kommune er det frivilligt, om man vil have det fysiske besøg erstattet af skærmen. Bitten Eva Iversen har ikke fortrudt sit valg. 

- Efterhånden så nyder jeg deres smil og deres opringning, siger hun.

2:29
Viborg er foregangskommune på det digitale område. Erfaringerne siger, at digital velfærd kan mere, end kommunen først forventede.