Forurening i Karup: Kvæget skal nu testes for giftstoffer
Kvæget kan have drukket vand med det farlige flourstof.
Nu skal det kvæg, der har græsset ved Hessellund Bæk i Karup, testes for, om det indeholder det yderst giftige stof PFOS. Det skriver Avisen Danmark, der har fået udviklingen bekræftet af Fødevarestyrelsen.
- Vi har i dag (mandag, red.) bekræftet, at vi forventer at udtage prøver af kød til analyse for PFOS ved næste slagtning af det kvæg, der har gået på arealerne. Hvornår analyseresultaterne forelægger afhænger af, hvornår dyrene skal slagtes, skriver miljøkemiker i Fødevarestyrelsen, Lulu Krüger, i et skriftligt svar til Avisen Danmark og Radio4.
Der er ifølge avisen blevet lavet prøver af græsset, kvæget har gået på, og de har ikke vist koncentrationer af PFOS, der er over grænseværdien. Men da kvæget også har kunne drikke af vandet i Hessellund Bæk, hvor der i 2019 og 2020 er målt værdier af PFOS, der har været op til 55 gange over miljøkvalitetskriteriet, skal kødet i kvæget altså også testes.
Kødkvæg i Korsør indeholdt PFOS
I sidste uge kom det frem, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i mere end to år har haft kendskab til PFOS-forureningen i Hessellund Bæk, der løber ud i Karup Å.
Imens har jorden og bække alligevel været bortforpagtet til en bonde, der har haft kødkvæg gående der. Først inden for den seneste måned har bonden fået besked om forureningen.
PFOS er et giftstof, der er sundhedsskadeligt for mennesker at have i kroppen. Det er kommet i søgelyset efter en sag i Korsø, hvor flere end 100 borgere er blevet forgiftet efter at have spist oksekød fra kvæg, der græssede på en forurenet mark.
Selv små mængder er skadelige
Bjarne W. Strobel er lektor i miljøkemi på Københavns Universitet. Han har tidligere anbefalet, at man også får kødet undersøgt, og det sker altså nu.
- Der er jo en usikkerhed om, om kvæget har drukket af vandet i vandløbet og dermed indtaget store mængder af det her PFOS.
- Risikoen er, at det akkumuleres i kødet og dermed overføres til mennesker, når vi spiser kødet, forklarer lektoren til TV MIDTVEST.
Han uddyber, at selv i meget små mængder er PFOS skadeligt.
- Det er jo sundhedsskadeligt og mistænkt for at være kræftfremkaldende, så derfor er selv små mængder, der bliver optaget i mennesket, usundt.
Han kalder situationen med forureningen for virkelig uheldig.
- Jeg synes, at det er virkelig uheldigt. Vi har vidst, at vi har brugt det her stof, og vi har vidst, at det har været skadeligt, så det er en unødig risiko, som vi skulle have undgået, at det har fået lov til at sprede sig til miljøet.
Til Avisen Danmark oplyser Lulu Krüger fra Fødevarestyrelsen desuden, at de tager kontakt til landmændene for at høre, om der er slagtet for nyligt og dermed kød, som allerede kan testes. Men de kommer ikke til at opspore kød, der eventuelt allerede er solgt og havnet hos en forbruger.
- Vi bliver nødt til at have et konkret svar på, om vi har et problem. Vi kan ikke begynde at trække, jeg ved ikke hvor meget kød tilbage. Det gør man ikke, man skal have et konkret analyseresultat. Hvis det viser, at det er højt, så skal vi ud at have trukket kødet tilbage, hvis det ikke allerede er spist, siger hun til avisen.