Frit spil på ældreområdet: - Jeg bliver lidt utryg

Viborg Kommune har fået frit spil på ældreområdet, og de er i den grad klar til at udnytte den mulighed. Det skaber utryghed blandt ældre.

2:48
Politikerne i Viborg vil frigøres fra alle snærende regler og paragraffer, når nyt forsøg i ældreplejen skal i gang.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Nye metoder i ældreplejen skal prøves af, og politikerne i Viborg er klar til at gå helt til grænsen.

- Vi ved jo, at vi står over for en kæmpe udfordring på området. Der bliver flere ældre, men der bliver færre hænder til de ældre, lyder det fra Dansk Folkepartis Lone Langballe, formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune.

Ældre- og Aktivitetsudvalget besluttede i dag, at kommunen under forsøget skal frigøres fra alle de love og paragraffer, der overhovedet er mulighed for.

- Det er for at kunne nytænke. Hvis vi ikke har løsrivelsen fra paragrafferne, så er vi stadigvæk administrativt meget bundet, mener Lone Langballe.

Det betyder, at kommunen blandt andet ønsker sig fritaget fra servicelovens bestemmelser om personlig hjælp og pleje, genoptræning efter sygdom og aflastning til ægtefæller eller andre på rørende, der passer en ældre.

Ældreråd er skeptisk

Forsøget imødeses med skepsis af Viborg Kommunes ældreråd.

- Jeg synes, måske nok, det her lyder voldsomt.

Formanden for kommunens ældreråd er bekymret for, at nogle ældre nu kommer i klemme og ikke får den samme hjælp som før.

- De ting, der er basale, det er nogle af dem, de nu vil fritages for. Jeg ved godt, at de vil sige: “Det er ikke det, vi vil.”

- Nej, men det er reelt det, der kan ske, og det er jeg nervøs for, siger Kaj Flemming Pedersen, formand for Ældrerådet i Viborg Kommune.

Men kommunens ønske om størst mulig frihed, flugter fuldstændigt med statsministerens ønske.

- Nu fjerner vi som udgangspunkt alt det, vi overhovedet kan fjerne, og så er det jer, der definerer, hvad der er behov for, sagde Mette Frederiksen fra Folketingets talerstol.

Hun lancerede ældreforsøget i sin åbningstale sidste år, hvor syv danske kommuner blev tildelt fuldstændig frihed.

Gentænkning af velfærd

Nærhedsreformen er et nyt forsøg, hvor man skal gentænke velfærden, og de næste tre år er kommunerne fritaget fra regler og paragraffer, og i stedet får de lov til selv at bestemme uden politisk indblanding fra regeringen.

Formålet er at skabe mindre bureaukrati og tid til den enkelte ældre.

Men også Ældresagens formand er skeptisk.

- Jeg bliver lidt utryg, når de bruger ordet, at de vil fritstilles for alle paragraffer, love og så videre. Så bliver det da lidt bekymrende, fordi skal vi så ned og skrabe bunden for nogen og lidt højere op for nogle andre? Jeg synes, det er usikkert, mener Jette Norup, formand for Ældresagen i Viborg.

Alle ældre bevarer deres ret til pleje og hjælp, understreger udvalgsformanden. Det er måden at gøre det på, der skal eksperimenteres med.

- Skulle der ske nogle fejl, og skulle der ske noget, så har man stadigvæk muligheden for at klage over de afgørelser, der er sket. Men det primære er jo, at det er i samarbejde, det hele skal foregå, siger formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune, Lone Langballe.

Formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune, Lone Langballe.
Formand for Ældre- og Aktivitetsudvalget i Viborg Kommune, Lone Langballe.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Viborg Kommune vil nu inddrage borgere og medarbejdere, inden de konkrete forsøg bliver sat i gang.

Kommunen forventer at de første forsøg går i gang sidst på året.