Michael Rasmussen blev flået ud af Tour de France - nu har han lært en vigtig ting om sig selv
Michael Rasmussen er bare én blandt flere tidligere elitesportsudøver, der nu nyder en tilværelse som efterskolelærer på Hald Ege.
For 17,5 år siden var han et mulehår fra at vinde verdens største cykelløb, Tour de France.
Michael Rasmussen var herre over sig selv. Sin træning. Hvad han spiste. Og hvilke cykelløb han ville forsøge at vinde.
Med et job som efterskolelærer på Hald Ege Efterskole lige udenfor Viborg, lever han i dag en tilværelse, der er noget anderledes, end han var vant til som en af verdens bedste cykelryttere.
- Der var nok ikke nogen, der havde gættet på, at jeg skulle bliver efterskolelærer, siger Michael Rasmussen.
- På et cykelhold er man rigtig meget sin egen herre, mens man her har førertrøjen på hver dag og skal sørge for, at der er en masse unge mennesker, der bliver guidet i den rigtige retning, uddyber han.
Da cykelkarrieren sluttede i 2013 var det ambitionen at blive sportsdirektør på et af de største cykelhold i verden.
Men meget vand er løbet igennem åen siden da.
Efter et opkald fra skolens forstander for cirka otte år siden, endte han med at blive 'sportsdirektør' for skolens mountainbikelinje og nyder derfor nu en tilværelse, hvor omdrejningspunktet er alt andet end Michael Rasmussen selv.
- Dem, der kender mig, vil nok påstå, at jeg har været ekstremt egocentreret og meget fokuseret på mig selv. Og det er måske også et krav fra den verden, jeg kommer fra.
- Så det har været en kæmpe udfordring for mig at træde ind i den her verden. Men dét, jeg har fået igen, har om muligt været endnu bedre, end det jeg kom fra. Det er gået op for mig, at der er andre ting i verden end mig selv, der er vigtige.
Flere profiler
Michael Rasmusen er langt fra den eneste i lærerstaben på den midtjyske efterskole med en baggrund som elitesportsudøver
Blandt skolens lærere finder man også den tidligere professionelle håndboldspiller Ann Grete Nørgaard, for hvem det heller ikke lå lige til højrehånden at blive efterskolelærer.
- Egentlig var det ikke noget, der tiltrak mig, men det kom det jo til. Jeg fandt ud af, at det er helt vildt sjovt og givende at komme helt tæt på eleverne. På skolen arbejder vi med eleverne som et team, og det kan jeg rigtig godt lide, siger Ann Grete Nørgaard.
Og selvom kravene til eleverne måske er en anelse højere til håndboldtræningen, når det er en tidligere landsholdspiller, der svinger pisken, er det ikke noget, der skræmmer skolens elever.
- Man ved, at hun har erfaring med elitemiljøet, så hun ved, hvad hun laver. Hun har styr på det, hun laver til træningen, og derfor har man også mere tillid til sin træning, siger elev Viggo Boelslund.
Fra VM til efterskolelærer
På fodboldbanen er de to tidliger Superliga-profiler Christian Sivebæk og Razak Pimpong, der svinger taktstokken.
- Som professionel fodboldspiller er man vanvittigt privilegeret. Man møder klokken 9 og tager hjem igen ved 13-14-tiden, så det var en boble i forhold til det virkelige liv, siger den tidligere FC Midtjylland-spiller Christian Sivebæk.
- Og derfor er det helt klart en omvæltning at have vagter fra 8-23. Eleverne kan jo også være nogle kæmpe møgunger af og til, men man holder jo også af dem.
Razak Pimpong har netop rundet ti år som efterskolelærer på Hald Ege. I sin aktive karriere er han noteret for over 100 kampe for FC Midtjylland, ligesom han var en del af Ghanas VM-trup i 2006.
- I min sidste tid som professionel fodboldspiller begyndte jeg at tænke meget på, hvad jeg skulle bagefter. Jeg elsker det her job, og jeg elsker at se mennesker blomstre, afslutter han.