Nægter sig skyldig: Tidligere hærchef risikerer fængsel for magtmisbrug
Hans-Christian Mathiesen nægter alle fem anklagepunkter og vil frifindes ved retten i Viborg.
Retssagen mod den tidligere hærchef, Hans-Christian Mathiesen, begyndte mandag formiddag ved retten i Viborg.
Mathiesen er tiltalt for at have misbrugt sin stilling til at ændre på nogle optagelseskrav, så hans kæreste kunne komme ind på en eftertragtet uddannelse i hæren.
Anklageren lægger i anklageskriftet op til, at den tidligere hærchef skal idømmes en fængelsstraf, men 55-årige Mathiesen nægter sig skyldig i alle fem anklagepunter og går efter at blive frifundet.
Mathiesen har efter råd fra sin forsvarer Torben Koch ikke selv udtalt sig til medierne, men Koch kaldte inden retsmødet i Viborg sagen for "overeksponeret og overdramatiseret".
- Jeg synes, at man med rette kan diskutere, om min klient har begået noget kritisabelt. Og i det omfang han har begået noget kritisabelt, er det Forsvarsministeriets Personalestyrelse, der skal tage sig af det i form af en disciplinær reaktion. Han har efter min opfattelse ikke begået noget, der er strafbart, sagde Torben Koch til TV MIDTVEST.
De fem punkter i anklageskrifter er en blanding af civil og militær straffelov og drejer sig blandt andet om pligtforsømmelse af særlig grov karakter og uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger.
Har følt sig fængslet på matriklen
Sagen om den tidligere hærchef begyndte at rulle med en artikel i netmediet Olfi.dk i oktober 2018. Kort efter blev Mathiesen fritaget for tjeneste.
- Den her sag er helt ekstraordinær usædvanlig, fordi den drejer sig om en offentligt ansat person i et meget, meget højt embede, der er anklaget for embedsmisbrug, siger journalist Peter Ernstved Rasmussen fra Olfi.dk.
Hans-Christian er blevet frataget sin titel som hærchef, men han er trods hjemsendelsen stadig ansat i forsvaret og har stadig titel af generalmajor, forklarer forsvarer Torben Koch.
- Han er lettet over endelig at komme i gang med retssagen. Siden han blev hjemsendt i oktober 2018, har han følt sig varetægtsfængslet på matriklen. Der er ikke rigtig nogen, der tør røre ved ham. For sæt nu at man bliver beskyldt for at stå i ledtog med ham eller forsøge at påvirke ham. Derfor har han følt sig meget isoleret, siger Torben Koch.
Retten i Viborg har afsat fire dage til retssagen. Der skal afhøres 15 vidner, og der ventes at falde dom tirsdag den 19. maj.