Truede gæs bremser vindmøller: Klagenævn underkender Viborg Kommune
Retfærdigheden er sket fyldest, lyder det fra Dansk Ornitologisk Forening, efter at Planklagenævnet har bremset planerne om otte vindmøller ved Tjele Langsø.
Modstanderne af planen om at rejse otte vindmøller ved Vinge syd for Tjele Langsø har vundet en stor sejr i Planklagenævnet.
Nævnet har netop underkendt den plan, som et flertal i byrådet i Viborg vedtog sidste år, og dermed ligger det fast, at der ikke kommer møller i området - med mindre kommunen begynder forfra med sagsbehandlingen.
Det var hensynet til de sjældne og truede tajgasædgæs, der overvintrer i området, der fik Planklagenævnet til at sige stop.
- Jeg føler en stor lettelse. Området er meget vigtigt for tajgasædgæssene, og de er utroligt stedtro og langt mere konservative med deres habitatvalg end for eksempel bramgæs. Derfor er det også meget glædeligt, at der ikke kommer vindmøller og tvinger dem væk fra området, siger Poul Hald Mortensen fra Dansk Ornitologisk Forening Nordjylland i en pressemeddelelse.
Ud over ornitologerne var der også indsigelser fra Danmarks Naturfredningsforening og to beboere i området.
"Livsfarlig forhindring"
Flertallet i byrådet havde givet tilladelse til at rejse otte møller på op til 150 meter, men Planklagenævnet har nu ophævet kommunens lokalplan og kommuneplantillæg.
Det sker med den begrundelse, at kommunen ikke har skaffet tilstrækkelig dokumentation for, at møllerne ikke vil fortrænge gæssene fra Natura 2000-området.
Dansk Ornitologisk Forening peger på, at en stor del af den skandinaviske ynglebestand af tajgasædgæs opholder sig omkring Tjele Langsø i vinterhalvåret. Vindmøllerne var ifølge ornitologerne planlagt til at stå midt i gæssenes trækrute og ville dermed udgøre en "livsfarlig forhindring."
- Retfærdigheden er sket fyldest, og det er skønt at se, at de internationale beskyttelsesdirektiver virker i et land som Danmark, hvor naturen er presset fra mange sider. Naturen har også i denne sag fået hjælp af EU, siger Poul Hald Mortensen.
Planklagenævnet understreger i sin afgørelse, at kommunen skal opfylde en række betingelser, hvis man ønsker at behandle forslaget igen. Blandt andet skal kommunen foretage en ny vurdering af risikoen for, at gæssene kolliderer med møllerne - og en vurdering af fuglenes tab af muligheder for at søge føde.