FCM samfund vil uddanne rollemodeller

Frivillige og gode rollemodeller er en forudsætning for at mange ting fungerer. Nu vil FCM samfund selv uddanne dem.

Kurset er gratis, og certificeringen er i første omgang en oplevelsesbaseret dannelsesrejse.
Kurset er gratis, og certificeringen er i første omgang en oplevelsesbaseret dannelsesrejse.
Foto: Vibeke Nipper, TV MIDTVEST

De er en blandet flok. De fleste er i tyverne, den ældste er 49 år. De har alle meldt sig til en ny uddannelse i Herning. Hvis de består forløbet, kan de kalde sig certificerede rollemodeller.

- Jeg har meldt mig, fordi det virker som en fantastisk mulighed. Jeg tror, man får nogle gode kompetencer, siger Mikkel Just, der til daglig er i gang med at uddanne sig til pædagogisk assistent i Thisted.

Rollemodelcertificeringen består af seks moduler, som løber over et halvt år og er gratis.

- Det ville da være dumt at sige nej til det. Det er godt til CV’et, og jeg vil gerne arbejde med unge og trivsel, fortæller Marlene Andsager, der er uddannet lærer og i øvrigt alderspræsident på kurset med sine 49 år.

Noget for noget

Det er FC Midtjyllands sociale afdeling FCM Samfund, der står for uddannelsen. De trækker i høj grad på frivillige kræfter, når de hjælper unge på kanten af samfundet videre i livet, og dem vil der gerne have flere af.

- De får uddannelsen. Det de skal give til gengæld er deres frivillighed. På et halvt år, skal de lægge mellem 70 og 100 timer, hvor de hjælper andre mennesker, forklarer Allan Christiansen, der er projektchef hos FCM Samfund.

Formålet er først og fremmest at hente kræfter til at støtte op om arbejdet med de unge i FCM Samfund, der har det svært, men rollemodellerne kan også bruge deres nye kompetencer til at går forrest og inspirere andre steder i samfundet.

En hård omgang

Første modul på uddannelsen bliver en hård omgang. Aspiranterne bliver udsat for en række opgaver som både er fysisk og mentalt krævende. Blandt andet en hel del ture op og ned ad Knudmosebjerget i Herning med rygsæk på.

- Det er hårdt. På et tidspunkt var min puls oppe på 180, det er sådan lige spidsen, siger Mette Bramstrup, fra Herning. Hun har meldt sig i håb om at udvikle nogle andre kompetencer end dem, hun har tilegnet sig som designer.

Forløbet byder dog ikke kun på fysiske udfordringer.

- Aspiranterne skal også forsøge at blive den bedst mulige udgave af dem selv, og de skal være bevidste om deres valg og handlinger, forklarer Allan Christiansen og uddyber:

- Det vigtigste du kan møde, det er et menneske, der vil dig det godt, og det er noget af det, vi gerne vil være med til at opdyrke.

Om en måned mødes aspiranterne igen, og det bliver ikke mindre hårdt.

- Jeg vil tro, der er omkring 20 procent, der kommer gennem hele forløbet, men selvom man ikke kommer så langt, er det jo ikke spildt. Det handler om at lære noget om sig selv, slutter Allan Christiansen.

Se eller gense TV MIDTVESTs serie 1-0 til fremtiden, der følger FCM Samfunds arbejde med at give unge uden job eller uddannelse hjælp til at finde deres vej i livet.