Asylchef: Der er skabt et system, der "nedbryder" mennesker

Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer peger på flere initiativer, der kan hjælpe beboerne på udrejsecentret.

20220120-161304-L-1920x1280we (1)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Udrejsecenter Kærshovedgård er med til at "nedbryde" mennesker.

Det fastslår Asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer i et interview med TV MIDTVEST.

- På grund af de regler, man har lagt ned omkring ophold på centret, er der rigtig mange problemer, siger asylchefen i organisationen.

I en klumme i Jyllands-Posten fredag skriver hun, at "tilværelsen på Kærshovedgård Udrejsecenter bliver udsigtsløs. Der er ikke noget håb om at komme videre".

Udrejsecentret ved Bording i det midtjyske er igen blevet centrum for politisk debat, efter en 34-årig beboer på centret sidste uge kørte en 55-årig kvinde ihjel ved det politiet betragter som hasarderet overhaling, mens han ifølge politiet var påvirket af narko.

Fredag lød det fra Folketingets Ombudsmand, at der er sket en forråelse af forholdene, og at sikkerhedssituationen bør forbedres på Kærshovedgård.

4:37
Se hele interviewet med Eva Singer.

Eva Singer peger på, at beboersammensætningen på Kærshovedgård er den langt overvejende forklaring på de problemer, der opleves på og omkring centret.

Kærshovedgård blev etableret i 2016, og det har siden dets etablering været hjemsted for udlændinge, der ikke har lovligt ophold i Danmark, og som skal udvises eller hjemsendes.

- Nogle har misbrugsproblemer, mens andre har psykiske problemer. Andre er afviste asylansøgere, mens andre har begået noget kriminelt og har afsonet deres straf, lyder det fra Eva Singer, der mener, at sammensætningen er problematisk.

- Dem, der er velfungerende, når de kommer til centret, bliver meget hurtigt nedbrudte.

Hun peger også på, at den såkaldte meldepligt, der betyder, at beboerne skal lade sig registrere op til dagligt, giver udfordringer.

- Beboerne bliver usikre, forvirrede og bekymrede, og nogle glemmer, om de har meldt sig.

Ifølge Eva Singer giver det ikke mening at presse udlændinge på tålt ophold til at forlade Danmark.

Det er en gruppe, hvor myndighederne ofte har vurderet, at deres liv kan være i fare, hvis de blive udvist til et land, de har en stærk tilknytning.

- Det giver ikke mening at presse dem, når de ikke har noget sted at rejse hen, siger asylchefen.

Hun peger på, at et mindre rigidt system vil give bedre forhold og derfor færre problemer.

- Hvis man har mulighed for at bo privat hos familie eller bekendte, så samler vi ikke så mange mennesker med udfordringer på ét sted.

Centret har de senere år huset mellem 200-300 beboere.

Den 34-årige beboer på udrejsecentret nægter sig skyldig i uagtsomt manddrab under skærpende omstændigheder.