Det vælter ud med læger som aldrig før: Alligevel mener de, der er brug for politisk hjælp

Der bliver i år uddannet flere speciallæger i almen medicin end nogensinde før. Spørgsmålet er så bare, hvordan man får de mange nye læger ud i de områder, hvor der er allermest brug for dem.

Thomas Benfeldt Purup er formand for Forum for Yngre Almen Medicinere.
Thomas Benfeldt Purup er formand for Forum for Yngre Almen Medicinere.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Der mangler almen praktiserende læger flere steder i landsdelen, men nu er bedre tider måske på vej. Året 2024 er nemlig året, hvor der bliver uddannet flere læger med speciale i almen medicin end nogensinde før.

- Det er en positiv ting, fordi vi har haft lægemangel i rigtig mange år, fortæller Thomas Benfeldt Purup, der er formand for Forum for Yngre Almen Medicinere.

Det er en analyse fra Praktiserende Lægers Organisation, som viser, at den første store årgang af speciallæger i almen medicin bliver udklækket i år. 

Det er resultatet af, at skiftende regeringer siden 2018 har haft fokus på at uddanne flere almenmedicinere.

Skævt fordelt

Spørgsmålet er så bare, hvordan man får de mange nye læger til at søge ud i de lægedækningstruede områder. Det er her, hvor danske regioner i dag er udfordret i forhold til at rekruttere læger.

- Det er jo lidt skævt fordelt, fordi det er i de lægedækningstruede områder, at der er allerflest kroniske patienter. Jeg tror egentlig ikke, det er noget, der skræmmer unge læger væk, men man er udfordret, hvis alle patienter kræver meget behandling på grund af den måde, man er honoreret på i dag, fortæller Thomas Benfeldt Purup

Er det ikke bare, fordi yngre læger ikke har så meget lyst til at flytte ud i de områder?

- Nej, det tror jeg bestemt ikke, fordi man kan rykke meget sundhed i de her områder. Men det er rammerne og fleksibiliteten i forhold til hver patient, der udfordrer.

Her ses de områder i Danmark, som i dag er lægedækningstruede. Kilde: Læger.dk
Her ses de områder i Danmark, som i dag er lægedækningstruede. Kilde: Læger.dk
Foto: Grafik: Rigmor Sams

Håber på færre patienter

Formanden for de yngre læger håber derfor, at politikere vil gøre det muligt for læger i lægedækningstruede områder at have færre patienter tilknyttet, så der er lidt mere til kroniske patienter. 

Derudover mener han, at man bør give læger muligheden for at arbejde i et tog, så man kan udnytte transporttiden til og fra arbejde.

- På den måde kan man bo centralt, samtidig med at man arbejder ude, hvor der virkelig er brug for en, fortæller Thomas Benfeldt Purup.

Hvis man spørger formanden for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland, Susanne Buch (SF), så har de yngre læger en pointe. Hun mener nemlig også, der er brug for politisk handling.

- Jeg er meget enig i de ønsker, som kommer fra de yngre læger. Vi er nødt til at tænke nyt i forhold til, hvordan vi honorerer lægerne, så man gør det mere attraktivt at arbejde ude i lægedækningstruede områder. 

- Lige nu venter vi på regeringens strukturkommission, der skal komme med nogle anbefalinger til en sundhedsreform. Før det kan vi ikke indgå en aftale, men jeg er overbevist om, at vi nok skal lave en aftale efterfølgende, fortæller Susanne Buch.

Hun fortæller yderligere, at hun forventer, at strukturkommissionen præsenterer sine forslag inden for den næste måned.