Til kamp mod madspild: Anne og Alf fodrer deres høns med rester

Anne og Alf Rask har gode erfaringer med at tænke cirkulært i deres ægproduktion.

Når Anne og Alf Rask går ud for at fodre deres fritgående høns på landstedet ved Ulfborg, har de lidt alternativ foder med til at supplere det traditionelle kraftfoder.

I den ene spand er der frugt og grønt, som ellers var røget i skraldespanden hos den lokale brugs. Og i den anden er der mask - et restprodukt fra ølproduktionen på et nærliggende mikrobryggeri.

0:36

Parret har lavet faste ordninger med begge steder, som derfor er med til at levere foder til de 200 racehøner.

- Hønsene er vilde med det, og det er et supergodt supplement til det foder, de ellers får. Det giver bare så god mening, nu når man glemmer at få brugt sin mad, så kan man bytte resterne til æg og lave ny mad, og så kører det hele sådan lidt i ring, siger Anne Rask.

- Det betyder jo noget for vores ambition om at have en cirkulær produktion, der skal være bæredygtig. Og så også for pengepungen, siger Alf Rask Pedersen.

Alf Rask Pedersen er oversergent til daglig og har haft hobbyhøns i mange år. I 2021 kom Anne Rask for alvor med ombord, efter hun indstillede karrieren som politibetjent.
Alf Rask Pedersen er oversergent til daglig og har haft hobbyhøns i mange år. I 2021 kom Anne Rask for alvor med ombord, efter hun indstillede karrieren som politibetjent.
Foto: Selma Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

En ny opgørelse fra Fødevarestyrelsen viser, at der årligt ryger 873.000 tons mad i de danske skraldespande, som kunne være blevet spist. Det er en stigning på 59.000 tons i forhold til 2018.

Det vil regeringen sætte en stopper for med en ny madspildsstrategi. Strategien består af 15 punkter, der skal skaffe ny viden, oplyse borgerne og kortlægge barrierer for at mindske madspild i virksomheder og produktion, skriver Ritzau

Og det er godt, at der kommer fokus på emnet, mener parret ved Ulfborg.

- Jeg tænker, at det nok skal hjælpe et stykke ad vejen. Men jeg er altså bare mere tilhænger af de lavpraktiske løsninger. Gå ud og anskaf jer nogle høns til haven og start der. Det tror jeg faktisk, man vil kunne komme et langt, langt stykke med. Det ville gøre gavn, siger Anne Rask.

- Det er kun glædeligt, at de gør det. Jeg håber bare, at det også udmønter sig i nogle lovændringer. For der er en del problematikker, hvor loven egentlig spænder ben for, at små regenerative landbrug eller husdyrejere kan genbruge noget af det madspild, der kan være hos forretninger eller i husstande.

1:51
Anne og Alf Rask producerer æg fra fritgående høns lidt uden for Ulfborg. De går op i, at produktionen skal være bæredygtig og cirkulær, og derfor hilser de regeringens nye strategi velkommen.