Cheflæge ser positivt på ny abortlov, men tvivler på markante ændringer

Ny abortlovgivning får ikke antallet af indgreb til at stige, lyder det.

abort
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Et politisk flertal stemte fredag for at flytte abortgrænsen fra 12. graviditetsuge til 18. graviditetsuge. 

En ny lovgivning som Carsten Byrjalsen, cheflæge på afdelingen for kvindesygdomme og fødsler på Regionshospitalet Gødstrup hilser velkommen. Men han tror ikke, at det kommer til at ændre særlig meget.

For selvom loven nu tillader en sen abort, så tror cheflægen ikke, at det får antallet af indgreb til at stige.

- Kvinder, der vælger en abort, de kommer tidligt, så frygten for, at der skulle komme mange, der vælger en abort mellem uge 12 og uge 18, den kan ikke begrundes, fortæller cheflægen.

Faktisk så ser han lige nu en tendens til, at kvinderne tidligere opdager, at de er gravide, og derfor hurtigere får fortaget en abort.

-  Hvert år bliver der foretaget mellem 14.000 til 15.000 aborter og 80 procent af dem foregår før uge 9.

Cheflægen mener, at man bør kigge til vores nabolande. I Sverige er abortgrænsen 18 uger, på Island er den 22 uger og i de øvrige skandinaviske lande er grænsen 12 uger. 

- Erfaringerne fra de lande som har sene abortgrænser viser, at kvinderne ikke kommer senere. Så frygten for at der nu kommer mange mellem uge 12 og uge 18, den er der ikke.

Samme metode

Ifølge Carsten Byrjalsen så er det præcis den samme proces, der går i gang, om man får lavet en abort i 12. - eller 18. uge.

- Det er klart at et foster i uge 18 er større, men rent praktisk, bliver det, som vi gør det i dag, forklarer cheflægen og fortsætter: 

- Der er to måder at få lavet en abort på. Man kan enten tømme livmoderen med en udskrabning, og ellers kan man få noget medicin så livmoderen tømmer sig selv. Mere end 80 procent for en medicinsk behandling i dag, som betyder, at kvinden får noget medicin og så tømmer livmoderen sig.

Dog kan det give nogle komplikationer for nogle få, lyder det.

-  Fordi man er kommet lidt længere hen i graviditeten, så kan nogle bløde lidt mere, og der er også nogle af kvinderne, der skal have lavet en udskrabning for at få standset blødningen, men det er ganske få.

Det gælder fortsat, at hvis personalet af etiske årsager ikke ønsker at medvirke til en abort, så har de retten til at sige fra. 

Derfor mener Carsten Byrjalsen da også, at de grundlæggende ting er på plads selvom lovgivningen ændres.

- At vi segmenter, at det er kvindens ret, om hun vil føde det barn, der er på vej eller om hun ønsker at gennemføre en abort, det har jeg det rigtig godt med.