Simon brækkede nakken i vildt spring: Nu er han på Verdensholdet

For otte år siden kom Simon Kirk Jepsen fra Velling slemt til skade under et spring.

Ved siden af gymnastikken læser Simon Kirk Jepsen til maskiningeniør i Aarhus.
Ved siden af gymnastikken læser Simon Kirk Jepsen til maskiningeniør i Aarhus.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

25-årige Simon Kirk Jepsen, som du ser på topbilledet her, har god grund til at have det store Colgate-smil på. Han har nemlig fået sin helt store drøm opfyldt.

Han er blevet udtaget til DGI's eksklusive Verdenshold, der er et omrejsende gymnastikhold, som rejser rundt i hele verden for at vise noget af det allerbedste, som den til tider halsbrækkende sport har at byde på.

- Det betyder rigtig meget. Det har altid været en drøm, og det tror jeg, det er for mange. Det er virkelig hårdt at træne op til udtagelsen. Nu har jeg været til et par stykker, og det er altid hårdt og megakrævende. Så det var en lettelse, at det endelig lykkedes.

- Det er blandt de største ting, jeg har været med til, siger den 25-årige vestjyde, der stammer fra Velling ved Ringkøbing.

Netop det med halsbrækkende kan Simon Kirk Jepsen sætte sin signatur på. Han har nemlig prøvet lige præcis det - at brække nakken. 

For otte år siden, da han var 17 år, gik det galt midt i et spring. 

- I 2015 var jeg til opvisning med et tumbling-hold. Der skulle jeg lave to spring efter hinanden med en dobbelt salto med to skruer som det første. Det gik ikke så godt, men jeg kom videre og prøvede at redde det med en flikflak, men der landede jeg så på hovedet, forklarer Simon Kirk Jepsen.

I gymnastikkens verden er der et mantra. Hvis det går galt i et spring, skal du hurtigt op igen og gentage springet, så du ikke når at opbygge en frygt for at lave det.

Men da Simon Kirk Jepsen landede på hovedet, havde han hverken mentalt overskud eller fysik til at rejse sig. Holdkammeraterne løftede ham hurtigt væk fra opvisningsgulvet, så han var skjult for tilskuerne. Her kunne han så ligge og lytte til kammeraterne, der landede det ene spring efter det andet til publikums jubel.

Det fyldte dog ikke så meget i den unge gymnasts hoved. Det gjorde i stedet fremtiden, for nakkeskader kan få fatale konsekvenser.

- Man har hørt skrækhistorierne før. Så det første, der gik igennem hovedet på mig, var at mærke efter, om jeg havde føling ud til mine hænder og fødder, så jeg vrikkede med fingrene og tæerne, fortæller Simon Kirk Jepsen.

Kom tilbage som en anden

Den ambitiøse gymnast kunne puste ud - i første omgang. Alle fingre og tæer bevægede sig.

- Jeg havde prøvet at slå mig før, men jeg havde aldrig været skadet i en længere periode, så jeg vidste ikke, hvor slemt det var. Det var først, da jeg kom på hospitalet og fik at vide, at jeg skulle opereres, at det gik op for mig, hvor slemt det var, siger Simon Kirk Jepsen.

Gymnasten havde brud på to nakkehvirvler. Det betød, at han skulle gennem en operation efterfulgt af tre måneders pause. Halvdelen af tiden med halskrave på.

Det lykkedes derfor heller ikke for den unge vestjyde at rejse sig efter sit fald og forsøge at lave den dobbelte salto med skrue med det samme igen. I stedet kunne en frygt stille og roligt vokse sig større i vestjydens hoved.

- Det er det, der er vildt. Jeg har haft andre skader siden, som har taget længere tid. Men den her skade gik også ud over det mentale. Fysisk kom jeg tilbage, men jeg var ikke samme sted mentalt.

- Det tog lidt tid, men der var nogle ting, jeg skulle over. Specielt det med at lave en dobbelt salto. Det tog lang tid at komme over. Men så trænede jeg det meget intensivt, og så nåede jeg frem til, at der var en risiko for, at det kunne gå galt, men jeg havde forberedt mig så godt, som jeg kunne, og det tegnede til at blive sikkert, siger han.

I dag kan Simon Kirk Jepsen igen lave dobbelte saltoer. Og på trods af tilbageslaget for otte år siden, har vestjyden alligevel nået målet om at komme på DGI Verdensholdet, som han satte sig for, da han var 12 år gammel.

- Efter nakkeskaden ændrede min mentalitet sig fra, at jeg skulle være den bedste, til at nu skal jeg bare blive bedre. Det har været mit mål sammen med drømmen om Verdensholdet. Det har taget tid, og det har været en kamp, men det er jo heldigvis lykkedes nu.

Var tæt på at opgive gymnastikken

Til juni tager den 25-årige vestjyde for alvor hul på tilværelsen som gymnast på Verdensholdet. Der begynder holdet nemlig med træningslejre på fuld tid. Allerede nu er gymnasterne dog i gang med enkelte træningslejre med måneders mellemrum.

Derfor virker det hele også lidt som et glansbillede for tiden. Men Simon Kirk Jepsen understreger, at der har været perioder, hvor han var tæt på at opgive sporten, som han ellers har viet hele sit liv til.

- Ja, mange gange. Det er ikke altid sjovt at lave springgymnastik. Det går op og ned, og det er en proces, så der har været dage, hvor jeg har været megafrustreret over, at det ikke fungerede. 

- Der har været tidspunkter, hvor det var rigtig hårdt, for man kunne ikke det, som var så naturligt før. Det skulle overvindes, at der var så mange ting, der skulle trænes op igen.

- Men jeg var heldig at være på nogle rigtig gode hold med nogle gode kammerater. Jeg tror, at det, som fik mig igennem, var, at det var så sjovt at gå til gymnastik, og så ville jeg også gennemføre.

Verdensholdet, som Simon Kirk Jepsen er blev udtaget til, er det 14. af sin slags, og det vil optage et år af hans liv fra sommeren 2023, hvor træningslejrene for alvor begynder, og frem.

10:18
Her kan du se tv-indslag om Simon Kirk Jepsen og andre gymnastikglade midt- og vestjyder.
Foto: Foto: Laura Tang Thomsen, TV MIDTVEST/Redigering: Claus Klok, TV MIDTVEST