Villy Søvndal glemmer ikke, hvor han kommer fra: Vil altid være vestjyde

Villy Søvndal (SF) fastholder, at han er vestjyde, selvom han ikke har boet i sit barndomsland i mere end et halvt århundrede.

Det er mere end 50 år siden, Villy Søvndal (SF) flyttede fra barndomsbyen Linde. Alligevel fastholder han, at han stadig er vestjyde.
Det er mere end 50 år siden, Villy Søvndal (SF) flyttede fra barndomsbyen Linde. Alligevel fastholder han, at han stadig er vestjyde.
Foto: Hans Trier Vittarp, TV MIDTVEST

Villy Søvndal forlod sin fødeegn i 1969.

Alligevel holder SF-veteranen fast i, at landsbyen Linde - på kanten af Klosterheden mellem Holstebro, Struer og Lemvig - er der, hvor han kommer fra. At det er Linde, som har rundet ham. Og at han for altid vil føle sig som vestjyde.

- Der er nogle mønstre og nogle skikke, forklarer Villy Søvndal.

- Der er ting, jeg fornemmer, når jeg vender tilbage. Her kan jeg huske ting, som helt sikkert er min base, siger han.

Kårene på husmandsstedet på Lindekærvej var små. De store brødre kom allerede, inden de var teenagere, ud at tjene. Villy Søvndal fortæller, at han fra barnsben lærte, at mennesker ikke er ens. Han forklarer, at det var derhjemme han lærte, hvad tryghed var – men også, at man må kæmpe og arbejde hårdt for sine drømme.

- Jeg tror, at udholdenhed og vedholdenhed, selv når tingene er svære, det følger dem, som ikke er født med en ske i munden af guld. Hele mit liv er jeg blevet vænnet til og opdraget til, at jeg måtte tage fat, hvis jeg ville noget, fortæller Villy Søvndal.

Vestjysk opvækst har haft indflydelse

Han forklarer videre, at det også var i barndomshjemmet, at kimen blandt andet blev lagt til, at det blev socialismen, han valgte at gå med.

- Jeg tror, det betyder noget at være vokset op under jævne kår i forhold til for eksempel synet på lighed og ulighed. Jeg kommer fra et vestjysk husmandssted - og jo ikke som en, der skulle få en uddannelse og ende i Folketinget, siger Villy Søvndal.

Han tog en HF-eksamen på seminariet i Nørre Nissum. Tog arbejde på Cheminova. Han rejste ud i Europa. Og til Sydamerika.

Senere uddannede Villy Søvndal sig til lærer. Blev politiker, folketingsmedlem, partiformand og udenrigsminister.

Gennem alt hvad han har lavet, fastholder SF’eren, at det at han er født og vokset op i Vestjylland, har gjort en forskel.

- Især tiden som udenrigsminister, husker jeg som meget travl. Her drog jeg nytte af, at når man ikke syntes, man kunne mere - så kunne man alligevel et stykke mere, forklarer Villy Søvndal.

- Der er en sejhed. Der er en nægten at give op, som rigtig meget karakteriserer området her, mener han.

EU-kandidat

Så man kan tage Villy ud af Vestjylland, men ikke Vestjylland ud af Villy?

- Det er rigtigt. Det tror jeg aldrig, kan fjernes og viskes væk, siger han.

Og nu vil du vælges til EU. Hvordan kan man være sikker på, at hele fortællingen om dig og Vestjylland ikke bare er en, du finder på til den lejlighed?

- Sådan synes jeg ikke, jeg er.

- Jeg gør meget ud af at være mig selv. Og det vil sige, at jeg ikke foretager mig ting, som jeg ikke synes, passer med den, jeg er. Også fordi, at det er meget nemmere at huske, hvad man gør, når man er sikker på det, man gør, er en selv, forklarer Villy Søvndal.

Politiske ambitioner har folkesocialisten stadig. Og nu som nævnt altså i EU.

Ved Europa-Parlamentsvalget den 9. juni er det 72-årige Villy Søvndals plan at få stemmer nok til, at han kan løse billet til en ny politisk hverdag i Bruxelles og Strasbourg.

- Jeg synes, man har en pligt til at bidrage med det, man kan. Og jeg kan noget politisk, det ved jeg jo godt. Og så er jeg i al beskedenhed 10 år yngre end Biden (USA’s præsident, red.), så jeg har stadig rigtig mange gode år i mig. Og jeg føler mig frisk. Jeg synes i virkeligheden, at det er det, som er afgørende.