Når Laura ikke er sygeplejerske, springer hun i branduniform

Til dagligt læser 24-årige Laura Ælmholdt til sygeplejerske, men i sin fritid skifter hun den hvide kittel ud med en mørk uniform, fordi hun er deltidsansat på en brandstation.

- Det betyder meget for mig at kunne gøre en forskel. Både på arbejdet og i min fritid, lyder det fra Laura Ælmholdt.
- Det betyder meget for mig at kunne gøre en forskel. Både på arbejdet og i min fritid, lyder det fra Laura Ælmholdt.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST

Når 24-årige Laura Ælmholdt har taget sin hvide kittel af, så finder hun straks sin alarm frem.

Alarmen vil bippe, når hun skal løbe ud til en brand, en færdselsulykke eller noget tredje.

Ved siden af sit sygeplejerstudie er hun nemlig ved at uddanne sig til deltidsbrandbekæmper, og det betyder, at når hun har fri, så er hun klar til at hjælpe.

- At kunne være med til at redde inventar eller liv, det betyder alt for mig, understreger den 24-årige.

Hun blev ansat som deltidsmedarbejder den 1. marts hos Midtjysk Brand & Redning og er koblet til brandstationen i Bjerringbro, hvor hun bor.

- Når min pager bipper, så skynder jeg mig ud til stationen, og så er det i brandbilen, at vi vender situationen, og her får vi flere informationer om, hvad det er, vi skal ud til. Jeg kan virkelig godt lide adrenalinen, og at vi er sammen som et hold, fortæller hun.

Selv om hun endnu ikke er uddannet, så har hun flere gange prøvet at blive kaldt ud til konkrete situationer som observatør.

Flere som Laura

Laura Ælmholdt er blot en af de nyansatte unge, der er begyndt hos Midtjysk Brand & Redning.

På trods af stor mangel blandt brandfolk på deltid på en lang række af landsdelens stationer, har Midtjysk Brand & Redning, der dækker ti brandstationer i Viborg og Silkeborg kommuner, ansat 35 nye deltidsansatte sidste år.

Af de 35 ansatte er 20 under 30 år, oplyser Louise Giandrup Lund, der er rekrutteringsmedarbejder.

- De unge selv er gode ambassadører, og så bruger vi blandt andet de sociale medier til rekruttering. Så har vi haft held med gode virksomhedssamarbejder, hvor virksomhederne går ind og understøtter og giver deres medarbejdere lov til at være deltidsbrandmand i arbejdstiden, fortæller hun.

Louise Giandrup Lund har arbejdet med rekruttering hos Midtjysk Brand & Redning i halvandet år.
Louise Giandrup Lund har arbejdet med rekruttering hos Midtjysk Brand & Redning i halvandet år.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST

Louise Giandrup Lund fortæller også, at alle deltidsansatte har et hovederhverv ved siden af, og at der er bred diversitet blandt kollegaerne.

- Det kræver ikke, at man har en særlig baggrund for at kunne være deltidsansat. Alle har et andet hovederhverv, og vi har ansatte, der blandt andet er lærere, sygeplejersker, sosu'er, håndværkere og selvstændige, siger hun.

Men der er dog nogle helt specifikke krav til at blive ansat.

- Der er en fem-minutters regel, altså man skal enten bo eller arbejde fem minutter indenfor vores ti brandstationer. Så skal man have en lægeerklæring og en ren straffeattest. Så kigger vi særligt efter, at man er en teamplayer, og at man har lyst til at gøre en forskel, fortæller rekrutteringsmedarbejderen.