Folkeskoleelevers trivsel undersøges
I denne uge modtager over 70.000 niendeklasser et spørgeskema fra regionen, hvor de skal svare på alt andet end spørgsmål om dansk og matematik.
Alle landets 70.000 niendeklasses-elever får i de her dage tilsendt et spørgeskema, hvor de skal svare på spørgsmål om trivsel. For selv om det går godt, og danske skoleelever klarer sig bedre, for eksempel når de bliver målt i PISA-undersøgelser, så får hver tiende fra hver årgang aldrig uddannelse og arbejde, og det får nu blandt andet Region Midtjylland til at reagere:
- Der er stor forskel på de unge, og der er nogle kompetencer som også er vigtige at have. Det har vist sig i en amerikansk undersøgelse, at det måske er vigtigere end skolefærdigheder, at man kan arbejde målrettet, og det er en af de ting, vi gerne vil undersøge, om det betyder lige så meget eller måske mere end karakterer, siger Merete Labriola, der er seniorforsker i DEFACTUM i Region Midtjylland, som står bag undersøgelsen.
Vi besøgte eleverne fra niende klasse på Th. Langs Skole i Silkeborg, som vi gav et par af spørgsmålene:
Hvor ofte føler du, at du mangler selskab?
- Øh, det gør jeg ikke så tit. Jeg har altid en eller anden ved siden af mig, svarer Alexander Vinding Nielsen.
På en skala fra et til ti - hvor tilfreds er du for tiden med dit liv?
- Det er sgu meget godt, det er nok en otte eller nier, svarer Kasper Rasmussen.
Din mor spiller en ret stor rolle i dit liv?
- Ja, det gør hun, svarer Ronja Valdorff Kjær med et smil.
Hvor tit sker det, at en af dine forældre diskuterer politiske eller sociale emner med dig?
- Det sker tit, fordi jeg har lidt anderledes holdninger end min mor, svarer Kasper Rasmussen.
De mange personlige spørgsmål om trivsel giver god mening for Ulrik Wilbek. Den tidligere håndboldtræner, der er kendt for at bygge unge mennesker op til at lykkes og gøre dem til vindertyper, mener, at alle elever ikke nødvendigvis skal være gode til alle fag.
- Vi mennesker vi er altså splittede op i, hvad der er vigtigt for os. Og vi vil jo egentlig gerne både skabe resultater og trives. Og uanset hvad resultatet af undersøgelsen bliver, så er der nogle unge, der har det rigtig svært, og dem skal vi i hvert fald hjælpe og støtte og skabe succesoplevelser for, siger han.