Men det forklarer ikke, at en mand dukker op i København med oplysninger om, at han har set Jens Rølle, og at han er drevet i land, skudt i hovedet.
For hvem ville komme med sådan en oplysning, hvis der ikke var noget om snakken?
Spørgsmålet er, om den ukendte mand kunne have forvekslet Jens Rølle med en anden?
Angiveligt ikke.
I den lokale kirkebog i Sverige er i alt kun 8 personer døde i sognet det år, så det tyder på, at det ikke var hverdagskost, at der drev døde danskere i land i Sverige.
Det virker også mystisk, at svenskerne ikke ville tillade familien at få Jens Rølles lig hjem til Danmark. I Rigsarkivet findes tre sager fra 1941 og 1942, hvor enkerne i Danmark får lov til at få deres mand gravet op og transporteret hjem i en zinkkiste.
Dødsattesten og politirapporten fra de svenske myndigheder, der skulle kunne give det korrekte svar på, hvad Jens Rølle døde af, er forsvundet fra det svenske Landsarkiv.
Og en sag, der eksisterer i det danske rigsarkiv viser, at kriminalpolitiet i Danmark i 1946 har bedt de svenske myndigheder om en dødsattest. Uden angiveligt at have modtaget én.
Der er altså en række ting, der taler for, at Jens Rølle er druknet, mens der også er en række omstændigheder, der kan være tilfældige, men som samlet set kunne tyde på, at svenskerne har villet dække over dødsfaldet.
Men hvorfor skulle de det?
Fordi de selv har løsnet et skud i mod ham?
Det er der dog intet, der umiddelbart tyder på. Men det betyder, at det fortsat er et åbent spørgsmål, om Jens Rølle blev skudt eller druknede.
Muligheden for, at gamle dokumenter og sagsakter kan afsløre, hvordan Jens Rølle døde, er udtømt.
Den sidste mulighed er at åbne hans grav og undersøge kraniet for skudhuller.
Man kan nemlig stadigvæk se skudhuller i kraniet i dag, vurderer en retsmediciner. Her efter 76 år har Jens’ familie overvejet muligheden grundigt.
Men familien har valgt ikke at forstyrre gravfreden.