Far og søn så livsværk blive revet væk: Nu brygger de øl

Engang var de minkavlere - far og søn på vej mod et generationsskifte. Men for fire år siden ændrede det sig brat og i stedet måtte Poul Erik og Martin Vestergård aflive alle deres mink. Nu har de kastet sig ud i noget helt andet.

0:41
Der sker store forandringer på minkfarmen og for den tidligere avler.

- Det var nok den værste dag i mit liv. 

Datoen den 4. november 2020 står som ætset ind i hukommelsen på 61-årige Poul Erik Vestergård. 

- Man vidste jo ikke, hvad der skulle ske bagefter. Om vi gik konkurs eller fik kompensation, fortæller den nu tidligere minkavler. 

Den dag i november fik de nemlig sammen med resten af landets minkavler besked på at aflive alle deres mink. På det tidspunk stod Poul Erik Vestergård og hans søn midt i et generationsskifte. Sådan skulle det ikke gå. 

Her fire år senere har de sammen med kammeraten Thomas Jeppesen i stedet for kastet sig ud i noget helt andet - nemlig kunsten at brygge øl. 

- Han har godt af at blive holdt i gang. Det var vi jo vant til, da vi havde minkfarmen, siger Martin Vestergård, mens hans fart supplerer:

- Ja, det blev sgu lidt stille der bagefter. 

Og der blev også for stille på familiegården ved Hogager. Derfor driver de tre herrer nu bryggeriet Gaardbryg fra en over 100 år gammel svinestald, som de har brugt en del timer på at sætte i stand. Nu kan de både brygge øl, give rundvisninger og invitere til ølsmagning.

Egentlig begynde skolekammeraterne Martin Vestergård og Thomas Jeppesen at brygge øl hjemme i køkkenet længe før corona - men i 2022 tog det fart. Hør, hvordan de gik fra at brygge øl i små 65 liters tanke, til der hvor de er i dag.

0:34
Thomas Jeppesen og Martin Vestergård er gået fra små 65 liters tanke til et helt bryganlæg.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

- Det skete lige over en nat

Både Thomas Jeppesen og Martin Vestergård har jobs ved siden af, men hver fredag mødes de for at lave nye øl, tappe og selvfølgelig smage til. 

Lige nu er det dog ekstra vemodigt at være på gården. For mens der indenfor bliver bygget, brygget og hygget, så bliver der revet ned udenfor. Minkfarmen, der har stået siden 1985, er nemlig lige nu ved at blive pillet ned og fjernet. 

- Det er et kapitel, der er slut. Det skete lige over en nat, siger far Poul Erik Vestergård.

Helt så hurtigt går det dog ikke med nedrivningen, og de har også først fået nedlukningserstatningen for nylig. De er en af de 159 minkvirksomheder, som har fået den udbetalt. I alt har 1228 søgt. 

- Det ripper op i det hele igen, når de begynder at rive ned, men der er jo ikke noget at gøre ved det, konstaterer den 61-årige tidligere minkavler. 

Han købte gården af sine forældre i 1986. Dengang havde en 50 mink. I 2013 kom sønnen Martin Vestergård med ind og efterhånden udvidede de farmen til at tælle 2500 mink. 

Selvom far og søn ikke længere sammen kan drive minkfarmen, så var Poul Erik Vestergård ikke klar til at gå på pension som 61-årige. Derfor gik han også ret hurtigt med Gaardbryg sammen med sønnen og kammeraten. 

- Det er dejligt. Det betyder, at der heldigvis stadigvæk sker nyt herude på gården, siger han og tilføjer:

- Der har heller aldrig været så mange folk på gården, som der er nu. 

Her henviser han til, at der i år har været over 400 gæster til rundvisning og ølsmagning. 

I billedgalleriet nedenfor kan du se, hvordan gården har set ud gennem årene.