Muslimer viser deres tradition frem til ramadan-middag: - Det gør mig glad at se de lokale ansigter fra byen
Lørdag er omkring 100 mennesker samlet i Ikast til stor ramadan-fællesspisning, hvor muslimer såvel som ikke-muslimer er inviteret med.
Et overflødighedshorn af tyrkiske delikatesser, grøntsagsretter, salater, brød og tærter står klar på det lange bord til ramadan-fællesspisning i Ikast kort før solnedgang lørdag aften.
Man skulle være et skarn, hvis ikke man blev lidt lækkersulten af at se på mad-fristelserne.
Og med stor sandsynlighed er der også en del af personerne, der rent faktisk mærker sulten gnave blandt de fremmødte til aftenens middag, som Dansk-Tyrkisk Kulturforening har står bag.
For lige nu er den muslimske fastemåned ramadan er i fuld gang.
Det betyder, at mange af landsdelens muslimer i øjeblikket faster fra solopgang til solnedgang og dermed afholder sig fra, at hverken spise eller drikke noget i løbet af dagen.
- Ramadan er meget vigtigt for os muslimer, fortæller Halil Yildirim, der er næstformand i Dansk-Tyrkisk Kulturforening i Ikast.
I år fejrer muslimerne ramadan fra 23. marts til 21. april.
- Ramadan er Koranens åbenbaringsmåned. Vi fester og er sammen for at fejre Koranens fødselsdag, siger han.
Alle er velkomne
Aftenens ramadan-fællesspisning er for alle interesserede borgere i Ikast - muslimer såvel som ikke-muslimer.
Dansk-Tyrkisk Kulturforening har også inviteret folk fra den lokale kirke og lokalpolitikere med til arrangementet.
- Det er for at vise vores tradition, religion og sociale samvær, for vi bor i et samfund her i Danmark, hvor vores naboer er danskere, og vores arbejdskolleger er danskere. Vi vil gerne vise, hvordan vi holder ramadan, og hvordan vi spiser sammen, fortæller Halil Yildirim.
- Det er ikke så vigtigt, om man faster eller ej. Vi er alle sammen mennesker, siger han.
For Seher Yildirim, der er en af de muslimer, der er med til arrangementet, er det en stor glæde, at der også møder ikke-muslimer op.
- Det betyder, at de også får indsigt i, hvordan vi holder ramadan. De kan stille undrende spørgsmål. Det gør mig glad at se de lokale ansigter fra byen og spise med dem på det her vigtige tidspunkt på dagen, siger hun.
Hun håber, at de også kan mærke den varme og glæde, som hun personligt oplever i ramadan-måneden.
Kroppen bliver udrenset
For hende er fasten lidt som at få genopfrisket krop og sind.
- Det er en måned, vi ser virkelig frem til. Kroppen bliver udrenset, og man tænker empati for, hvordan de fattige har det. Det er virkelig godt, siger Seher Yildirim.
Selvom hun i øjeblikket går 13 timer om dagen uden mad og drikke, så fylder sulten faktisk ikke så meget for hende.
- I slutningen af dagen, når man skal til at spise, tror man, at man skal spise alle de lækre måltider, vi har her, men det kommer man ikke til. Når man først har spist én tallerken, er man allerede mæt, siger hun.
Seher Yildirim fortæller, at man især i børnefamilier også gør meget ud af måneden ved at pynte hjemmet op og lave ramadan-kalender - lidt ligesom der er tradition for i juletiden.
Ramadan-måneden kulminerer med en stor fejringsfest kaldet Eid, hvor muslimerne giver hinanden gaver, spiser lækker mad og besøger de ældre i familien.