muted

Alvas moderkage ligger begravet under blodbøgen i baghaven

For enden af en lang grussti i Idom ligger et klassisk murstensgult bondehus. Haven er velplejet med en kæmpe køkkenhave. Og under den lille blodbøg i midten af haven ligger moderkagen begravet.

Alva blev født ved en planlagt hjemmefødsel 30. september 2018. Som en naturlig del af alle fødsler følger livets træ med. I fagsprog kaldet placenta. Og i daglig tale moderkage.

- Og så står man der med den efter fødslen. Og hvad skal man lige gøre med den? Vi kunne vælge bare at smide den ud i restaffaldet, men det virkede bare så forkert, for den havde givet liv i de ni måneder, fortæller Mette Dahl Vestergaard, som er mor til i dag treårige Alva.

Så forældrene lagde moderkagen i en pose og gemte den i fryseren. Ti måneder senere blev den taget op igen.

En anderledes navnefest

"Vorherre selv bød ind til fest. Der sad vi hver benovet gæst."

Mette og hendes mand Mads havde besluttet, at de ville holde en navnefest for deres datter Alva. En navnefest, der i nogens øjne kan betragtes som en smuk gestus, mens det for andre kan virke grænseoverskridende og en anelse ulækkert.

Hele familien var inviteret. Men tanken om at begrave en moderkage faldt dog ikke i god jord hos alle.

- Vi valgte at begrave moderkagen i jorden i forvejen, før gæsterne kom. Så kom vi de gæster i møde, som ikke havde lyst til at se moderkagen, fortæller Mette.

0:59
Fremvisning af en moderkage

Oven på moderkagen plantede de i fællesskab den lille blodbøg, og i en rundkreds rundt om livets træ sang de 'Du kom med alt det, der var dig.'

Ved siden af træet blev der opsat et lille skilt med teksten ’Alvas Træ’. Hovedpersonen selv er også meget glad for sit træ. I dag er Alva tre år, og hun elsker at komme ud i haven for at se blodbøgen og viser den stolt frem for alle, der kommer på besøg i deres hjem.

Et minde på livet

"Og blomster åbnede sig og så, at nu blev himlen stor og blå."

Foto: Kamille Borch Astrup, TV MIDTVEST

Mette forestiller sig, at træet vokser op og bliver en kæmpe blodbøg, som kommer til at stå i haven i mange hundrede år.

- Jeg bliver altid glad, når jeg går herned og ser træet. Det er et godt minde. Det bliver meget synligt, for vi kan allerede nu se, at det er vokset noget, siden vi plantede det. Så når Alva er 30 år, så er træet måske lige så stort som træerne dernede, siger Mette, mens hun peger ned på de fuldvoksne træer i baghaven.

Da træet skulle vælges, overvejede forældrene også et frugttræ. Men da det helst skulle kunne stå imod det ustadige, danske vejr i mange år, endte valget på en blodbøg, da det er et stærkt træ.

- For lige præcis det her træ, ønsker man ikke går ud. Så derfor skulle vi have et stærkt træ. Og så vidste vi bare, at der vil komme en meget stærk lille baby, for hun sparkede simpelthen så hårdt, fortæller Mette.

Mette havde også et andet forslag til, hvordan moderkagen kunne bruges. Dog var hendes mand ikke helt enig.

- Jeg havde set nogle lave et tryk af moderkagen og så hænge et billede op af det. Så det overvejede jeg også. Men da min mand spurgte, ’Og hvor vil du så hænge den?’, så vidste jeg det ikke lige.

Og så blev den idé ikke til noget.

Lauges buske

"At livet det er livet værd på trods af tvivl og stort besvær"

Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

Alvas tre år ældre storebror Lauge er dog ikke helt tilfreds med, at han ikke også har et træ i haven.

Lauge er født på Skejby Universitetshospital, da familien dengang boede i en lejlighed i Århus. Men til sønnens fødsel blev moderkagen smidt ud.

Forældrene har da også gjort sig tanker om, hvad de skal gøre, for at imødekomme en frustreret storebror.

- Vi har overvejet, at han skal have et sted i haven, hvor der måske skal være nogle blåbærbuske. Og så skal de selvfølgelig hedde ’Lauges buske’, siger Mette med et smil.

Hvad er en moderkage lavet af, og hvad kan den egentlig? Det kan du blive meget klogere på i programmet Anders Nørder - Fascineret af moderkager.