Ny rute for højspændingsledninger - 'vi kommer til at skuffe mange'
En linje skal trækkes ned gennem Jylland, og den skal trækkes af højspændingsledninger. Mange bekymrede borgere har givet deres besyv med til ruten.
Det er noget nær umuligt at gøre alle tilfredse, når der skal trækkes en højspændingslinje fra Idomlund ved Holstebro og helt til den tyske grænse. Alligevel har Energi-net gjort forsøget.
Efter Energi-net den 10. september offentliggjorde et udkast til højspændingsledningernes tur gennem Jylland, har borgere berørt af ledningen nemlig kunne komme med ønsker til ændringer i ruten.
En mulighed som 350 borgere har benyttet sig af - 225 af de borgere har kommenteret på strækningen Endrup til Idomlund. En strækning som nu er blevet ændret på 13 punkter.
- Det der kan være det vanskelige, det er at tilgodese alle ønsker. Og det er jo ikke muligt, fordi der er nogen, der vil have ledningen til højre, og andre vil have den til venstre, siger Christian Jensen, der er projektleder hos Energi-net.
Dog bliver borgernes mange kommentarer til højspændingsledningens vej gennem Vestjylland modtaget med kyshånd.
- Der er rigtig mange, der har gjort et stort stykke arbejde for at beskrive nogle bestemte ønsker, og vi skal være glade for, at der er den her konstruktive tilgang, siger projektlederen.
Borgerne er ikke tilfredse
På trods af Energi-nets arbejde med at opfylde ønsker hos de berørte borgere langs højspændingsledningen, er det langt fra alle, der er glade for den nye rute.
- Jeg er ikke helt tilfreds. Jeg havde håbet på, at den kunne komme 30-40 meter længere væk. Det lyder måske af lidt, men det ville da betyde noget, siger landmanden Jens Merrild Jensen, der bor cirka 100 meter fra hvor højspændingsledningen kommer til at løbe.
Hans Christen Vad er en af dem, hvis ønske er blevet lyttet til - i hvert fald delvist. Før skulle linjeføringen løbe 90 meter fra hans ejendom, men i det nye udkast skal ledningen løbe 103 meter fra hans hus.
- Jeg håber, at den kommer længst muligt væk fra ejendommen her, hvis den skal være her, men vi håber selvfølgelig allerhelst, at den ikke kommer, siger Hans Christen Vad.
- Vores problem er, at vi er kede af at have en kæmpe mastføring her, og vi er kede af det, når vi egentlig synes, at det ikke er helt nødvendigt, fortsætter han.
Håber på erstatning
Hos Energi-net har man skulle balancere hensynet mellem naturen og den enkelte borger.
- Jeg tror, vi kommer til at skuffe mange. Det kan næsten ikke undgås, fordi der er så mange ønsker, der peger i forskellige retninger, siger projektleder Christian Jensen.
Og netop hensynet til naturen er svært at acceptere for Herborg-borgeren Hans Christen Vad.
- Der er jo natur alle vegne. Der er bare nogen, der har defineret, hvad der er vigtig natur, og hvad der ikke er vigtig natur, siger han.
For både Jens Merrild Jensen og Hans Christen Vad handler det nu om at komme videre. Når linjeføringen er vedtaget, starter der nemlig sager om erstatning, til de borgere, der bliver berørt at højspændingsledningen.
Energi-net planlægger at have et endeligt udkast til højspændingsledningen tur ned gennem Jylland klar til midten af december. Herefter er det op til myndighederne at vurdere, om alle regler overholdes.