Kommune skærper opmærksomhed ovenpå Nordic Waste-skandale
Sagen om Nordic Waste har fået Viborg Kommune til at skærpe opmærksomheden på en lignende virksomhed i kommunen.
Ord som Nordic Waste, jordskred og forurening er svære at komme udenom i disse dage.
Også hos Natur og Miljø i Viborg Kommune.
- Vi følger selvfølgelig med i den her sag, som er i en helt anden kaliber både størrelsesmæssigt og forureningsmæssigt, end vi nogensinde har set før, siger Thomas Møller Schmidt, der er chef for Natur og Miljø i Viborg Kommune.
I kølvandet på jordskredet hos Nordic Waste i Randers, der nu truer både miljøet og en nærliggende landsby, har Viborg Kommune undersøgt, om de har virksomheder, der minder om Nordic Waste.
- Vi har konkret én virksomhed med samme aktiviteter. Men størrelses- og omfangsmæssigt er den noget helt andet, siger siger Thomas Møller Schmidt.
Ved Stoholm ligger Miljøcenter Lundgaard, der er ejet af HedeDanmark. Virksomheden håndterer blandt andet forurenet jord, ligesom Nordic Waste gjorde.
Christian Agerskov Munk, der er pressechef hos HedeDanmark, forsikrer, at de lever op til deres miljøgodkendelse og de krav, der er til håndtering af den forurenede jord.
- På den måde lægger det (sagen om Nordic Waste, red.) ikke op til ændring af procedurer, fordi vi gør det rigtigt, siger han.
Intet er overset
Det er Viborg Kommune, der har miljøgodkendt Miljøcenter Lundgaard og dermed HedeDanmark til at håndtere jorden, og de fører løbende tilsyn med stedet. Sagen om Nordic Waste har givet anledning til skærpet opmærksomhed på virksomheden, fortæller Thomas Møller Schmidt.
- Det er klart, når vi hører om en sag som Nordic Waste, så giver det også anledning til, at vi kigger på virksomheden med friske øjne, og ser om der er noget, vi har overset.
Er der så det?
- Det mener vi ikke, der er.
Miljøcenter Lundgaard ligger tæt på Jordbro Å, der løber ud i Hjarbæk Fjord. Men det giver ikke anledning til bekymring hos Viborg Kommune.
- Det begrundes blandt andet med, at affaldet og den forurenede jord ligger på et fast underlag, og at terrænet er plant, siger Thomas Møller Schmidt.
HedeDanmark slår også fast, at der ikke er fare for forurening af åen.
- Det (jorden og åen, red.) ligger ikke i forbindelse med hinanden, siger Christian Agerskov Munk.
- Jorden ligger på et plant område med membraner og en separat tank under.
Hilser opmærksomhed velkommen
Hos HedeDanmark mærker de, at den øgede fokus på Nordic Waste også har kastet større opmærksomhed på deres virksomhed og Miljøcenter Lundgaard.
- Ikke negativt - men bekymret opmærksomhed. Og med rette. Det er klart, der bliver stillet spørgsmål om, det kunne ske her, men der har vi styr på procedurerne, siger Christian Agerskov Munk.
- Vi har fået mange henvendelser, og det viser, at folk bekymrer sig om naturen, og det er vi glade for, for det er jo den, vi også arbejder meget med.
Virksomheden er heller ikke nervøse for den skærpede opmærksomhed fra kommunen.
- Jeg ved, at Viborg Kommune kommer til at sætte ekstra fokus på det, og det hilser vi velkomment. Det er godt, at der er fokus på det her, for det skal der være, når vi snakker om forurenede materialer.