Tollundmandens hoved scannet i al hemmelighed: Kan give nye informationer om dødsårsag

Tollundmanden er blevet scannet grundigt, og det kan give nye informationer om, hvad han har været igennem op til hans død.

Tollundmandens hoved klar til scanning.
Tollundmandens hoved klar til scanning.
Foto: Aarhus Universitet og Museum Silkeborg

Mandag den 22. april blev hovedet af Tollundmanden kørt fra Museum Silkeborg, hvor moseliget bor til dagligt, til Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet for at blive scannet grundigt. 

Det skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Her var det 2400 år gamle hoved i en klinisk CT-scanner og i universitetets nye mikro-CT-scanner, der ifølge pressemeddelelsen kan tage meget detaljerede billeder.

- Vi er særligt nysgerrige på at studere tænderne og halsen. Vi formoder, at han er blevet hængt. Det har været den bærende teori, siden Tollundmanden blev fundet med et læderreb om halsen i 1950, men de hidtidige undersøgelser i form af røntgen og scanning har ikke været så nøjagtige, at man kunne afkræfte andre teorier – for eksempel at han var blevet stranguleret, siger Ole Nielsen, der direktør på Museum Silkeborg, i pressemeddelelsen.

Et fuldstændig intakt øje

Museumsdirektøren er begejstret over, at scanningen kan vise detaljerede billeder af Tollundmandens tænder og øjne, som er gemt bag læber og øjenlåg.

- Det ene øje ser ud til at være fuldstændig intakt med form og synsnerver – det er fantastisk. Det andet øje er punkteret, fortæller Ole Nielsen i pressemeddelelsen.

Ifølge pressemeddelelsen kan resultatet af scanningen af ligets tænder blandt andet være med til at hvordan hans korte liv har formet sig.

- Det kan fortælle, om han har haft adgang til ressourcer, eller om der har været kriser undervejs. Har han huller i tænderne, har han tandbylder, og har han stadig alle tænderne? Vi vil gerne vide så meget som muligt om ham, forklarer museumsdirektøren i pressemeddelelsen.

Scannet i al hemmelighed

Hovedet blev transporteret og scannet i al hemmelighed.

- Hvis der er for meget virak, kan det være ødelæggende for den koncentrationsevne, der gør, at vi kan håndtere ham korrekt. Hvis vi taber ham, vil det ikke kunne repareres, siger museumsdirektøren i pressemeddelelsen.

I de kommende måneder vil forskerne fra både Aarhus Universitet og Museum Silkeborg granske resultaterne. 

Tollundmanden er tilbage på sin plads på Museum Silkeborg.