Læge raser over blodtryksmålinger i storcenter

Mange går unødigt til deres læge efter målinger, som ikke giver et retvisende billede, lyder kritikken. Hjernesagen afviser.

Blodtryk
Foto: Colourbox/Claus Klok, TV MIDTVEST

Målinger af blodtryk på arbejdspladser eller i et storcenter er både misvisende og forfejlet.

Sådan lyder kritikken fra Daniel Sindhøj, som er praktiserende læge, efter at Bilka Salling Group i samarbejde med Hjernesagen siden maj har tilbudt kunder en blodtryksmåling forskellige steder i landet.

Hver tiende af dem, der har takket ja til blodtryksmålingen, er blevet henvist til egen læge med et ubehandlet forhøjet blodtryk. Og det er noget af dét, som har fået lægen fra Rødovre op i det røde felt.

- Konsekvenserne af de her velmenende, men oftest samfundsmæssige skadelige undersøgelser, som bliver foretaget enten på arbejdspladser eller som her i et storcenter, er, at der bliver slået falsk alarm, siger Daniel Sindhøj til TV 2.

Blodtryk som efter 800 meter løb

Han mener groft sagt, at de blodtrykmålinger, som bliver foretaget i Bilka og lignende steder, kommer til at lægge unødigt pres på venteværelser hos praktiserende læger, fordi bekymrede borgere bliver sendt derhen efter en shoppingtur.

- Blodtryk skal måles under de mest rolige forhold for at kunne konkludere noget ud fra det. At få målt sit blodtryk i Bilka er ikke repræsentativt eller korrekt. Det svarer vel næsten til at måle blodtrykket på en 800 meter løber lige efter, han har krydset målstregen, siger Daniel Sindhøj, der selv lader sine patienter falde helt til ro i liggende stilling over 5-10 minutter.

Ifølge Daniel Sindhøj er det ret få af de henviste patienter, som har et reelt behandlingskrævende forhøjet blodtryk, når det er målt korrekt i de rammer, en lægepraksis er.

- Det betyder reelt set, at syge mennesker ender med at måtte vente længere. Samtidig koster hver henvendelse snildt 500 kroner i den samlede sundhedskasse, og de penge kunne godt bruges andetsteds i det danske sundhedsvæsen, siger han.

Folkesundhedsmæssigt perspektiv

Anne Hertz, der er direktør i Hjernesagen, afviser at samarbejdet med Bilka er skønne spildte bedrifter. Hverken hos den enkelte borgere eller hos de læger, som måske får flere henvendelser på baggrund af en blodtryksmåling "ude i byen".

- I forhold til den sundhedsgevinst, der er, virker det rimeligt, at man hos praktiserende læge kan få kontrolleret blodtryk, hvis der er en mistanke om, at noget er galt, siger Anne Hertz.

Hun henviser til, at Søren Paaske Johnsen, klinisk professor og ledende overlæge fra Aalborg Universitetshospital, bakker op om projektet.

- Man har været i stand til at fange et meget betydeligt antal personer, som går rundt med ubehandlet eller mangelfuldt behandlet forhøjet blodtryk. Og det er der et stort folkesundhedsmæssigt perspektiv i, siger Søren Paaske i en pressemeddelelse fra Hjernesagen og Bilka.

Afslapning og "de hvide kitler"

Hvert år bliver cirka 12.000 danskere indlagt med et stroke. Det svarer ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen til cirka 33 personer om dagen, og strokes er den fjerdemest hyppige dødsårsag herhjemme.

Selv om tur i Bilka kan få pulsen til at stige med et nøk eller tre frem for et venteværelse, ser Anne Hertz det ikke som en forhindring.

- Nogen slapper måske mere af netop dér frem for hos "de hvide kitler". I Bilka er man i et hverdagsmiljø, siger direktøren i Hjernesagen.

Det argument preller af på Daniel Sindhøj.

- Vi har i øjeblikket et svært presset primært sundhedssystem med mangel på praktiserende læger med lange ventetider og massiv udbrændthed. Der mangler 1400 ud af 5000 praktiserende læger her i landet, siger han.

Forebyggelse

Hos Hjernesagen peger man på, at initiativet med turnéen i Bilka kan være forebyggende.

- Vi laver ikke videnskab, men sætter fokus på en forebyggelsesmulighed i Danmark. Det er vigtigt at pointere. Der kan være et stort folkesundhedsperspektiv her, som professor Søren Paaske Johnsen fra Aalborg Universitet også påpeger.